Zeldzame diersoorten gevonden op het abdijdomein

Op de abdijsite krioelt het van de beestjes, en sommige ervan zijn zeldzaam. Dat blijkt uit de resultaten van het bio-inventarisatieproject, dat de vzw ‘Vrienden van de Abdij van ’t Park’ deed met de experts van BINCO vzw. “Dankzij dit rapport kunnen we aanbevelingen doen voor nog meer biodiversiteit op onze site.”

abdijvanpark_nieuws_binco

64 soorten loopkevers, 19 soorten mieren, 58 soorten zweefvliegen, 37 soorten slakken, 6 soorten aaskevers, 89 soorten nachtvlinders en 61 plantensoorten, met verschillende zeldzame en bedreigde soorten voor de meeste groepen. Zoveel soorten zijn er gedurende 1 jaar gevonden op de abdijsite.

Eind 2019 beslisten de ‘Vrienden van de Abdij van ’t Park’ om de biodiversiteit op de abdijsite in kaart te brengen. Daarom hebben ze, samen met de experts van vzw BINCO, kleine diertjes op onze abdijsite gevangen in grond- en malaisevallen.

“We wilden zicht krijgen op het aantal en de soorten zweefvliegen, sprinkhanen, krekels, huisjesslakken, mieren en loopkevers. Die zijn indicatief voor de rijkdom van het gebied”, vertelt Zeger Debyser, voorzitter van de Vrienden.

Ondanks corona

Corona stak voor een keer géén stokken tussen de wielen. Van februari tot en met november 2020 zorgden in totaal 22 vrijwilligers ervoor dat de vallen op de abdijsite geleegd en hervuld werden. Tussendoor gebeurden er ook verschillende handvangsten voor zweefvliegen, slakken, mieren, nachtvlinders, sprinkhanen en aaskevers.

De genomen stalen werden gesorteerd en geïdentificeerd, en de bevindingen ervan werden in een rapport gegoten. Lore Geeraert, projectcoördinator van BINCO: “We kwamen uit op een mooie soortenlijst van elke groep beestjes, zowat overal op de abdijsite. We identificeerden ook slakken, mieren en loopkevers die behoren tot de aandachtssoorten - bedreigde species die voorkomen in natuurgebieden.”

We kwamen uit op een mooie soortenlijst van elke groep beestjes, zowat overal op de abdijsite.
Lore Geeraert (vzw BINCO)

Unieke loopkever in de conventstuin

De meest opmerkelijke soorten trof men aan op de meer zanderige gronden op de abdij, bijvoorbeeld in de conventstuin en de boomgaard. “Daar zijn ook beestjes gevonden die zeldzaam zijn in ons land. Zo trof men de polderdrietandglimmer (Amara strenua) aan bij ons, een loopkever die normaal gezien alleen voorkomt aan de kust. Het gaat om de meest inlandse waarneming van die soort in België”, weet Geeraert.

Hoe het komt dat deze soort in de abdij voorkomt? Geeraert: “Mogelijk komt het door de lange geschiedenis van de abdij en diens natuurgebied. Maar het is ook mogelijk dat het diertje in het binnenland nog op andere plekken zit, hoor. Dat komen we misschien te weten tijdens een volgend onderzoek.”

Een pitfall, een potje in de grond.

Voor herhaling vatbaar

Het rapport dat BINCO afleverde,is dynamisch. “Het zou zeer boeiend zijn om dit experiment te herhalen over enkele jaren. Dan kunnen we de populaties vergelijken met hoe ze nu voorkwamen. We hebben ons nu ook gefocust op een aantal groepen, maar er zaten uiteraard meer beestjes in de vallen – ik denk aan wespen en pissebedden”, aldus Geeraert.

De studie kwam er dankzij een toelage van de Stichting Monumentenstrijd, die het belang van vrijwilligerswerk in de erfgoedsector wil stimuleren. Ze gaat bijdragen om meer inzicht te krijgen in de huidige beheersystemen en -maatregelen. “Dankzij dit project gaan we hier binnenkort nog beter aan natuurbeheer kunnen doen”, besluit Debyser.

Volledig rapport

De Vrienden en BINCO zullen de resultaten van het onderzoek voorstellen voor het groot publiek op Erfgoeddag of Open Monumentendag en dit afhankelijk van de coronamaatregelen.

Wie niet kan wachten kan het het rapport terugvinden op de website van BINCO.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.