Speciaalzaken met een vleugje geschiedenis

In de winkelstraten van Leuven vind je een leuke mix van grote winkels en kleine boetieks, van trendy spullen en degelijke klassiekers. Nieuwe pop-ups vinden er vlot hun plaats naast grote namen en er zijn ook een aantal winkels die de tand des tijds probleemloos doorstaan. Deze winkels vormen al meer dan 30 jaar een vaste waarde in de Leuvense winkelstraten. We laten je graag kennismaken met enkele van deze ‘parels van de commerce’.

18 oktober 2023

Van de angst voor de millenniumbug en de invoering van de euro, over de opkomst van de sociale media en de bankencrisis, naar de coronacrisis en de toenemende inflatie: zaken die al meer dan 30 jaar bestaan, hebben al heel wat meegemaakt. Die Leuvense winkels en restaurants met al heel wat jaren op de teller hebben zich veerkrachtig aangepast, zonder hun eigenheid te verliezen. Het zijn stuk voor stuk lokale speciaalzaken die met hun uniek aanbod bezoekers blijven trekken en een bezoek meer dan waard zijn.

Topolino

Topolino is een carnaval- en verkleedwinkel die sinds 1987 zijn vaste stek in de Parijsstraat heeft. Tot aan de nok is de zaak gevuld met grappige outfits voor jong en oud, en ook voor feestmateriaal ben je hier aan het juiste adres. Een bezoekje aan Topolino is een echte belevenis, zelfs voor wie niet van carnaval houdt.

Topolino, Parijsstraat 15, 3000 Leuven

Pauli

Stoffenspeciaalzaak Pauli werd in 1957 opgericht door de broers Pauli en is intussen een echte klassieker in het Leuvense winkelaanbod. Hier vind je alles wat je nodig hebt als je wat handig bent met naald en draad. Maar ook als naaien je niets zegt, is het de moeite om even langs de winkel te lopen: de rekken vol rollen stof creëren een eigen universum.

Pauli Stoffen, Mechelsestraat 14, 3000 Leuven

Sax

Voor muziekliefhebbers is Sax de hemel op aarde. Deze platenzaak vind je sinds 1986 in de Parijsstraat. Bij Sax vind je een uitgebreide keuze aan wereldmuziek, folk, jazz en blues, en klassieke muziek. Op zoek naar iets specifieks? Eigenaar Jos helpt je graag verder, terwijl zijn hond toekijkt vanop zijn vertrouwde plekje.

Sax, Parijsstraat 31, 3000 Leuven

Naast deze winkels zijn er ook een aantal restaurants en cafés die al jarenlang een vaste waarde zijn in Leuven.

Gambrinus

Brasserie Gambrinus is de oudste zaak in dit lijstje, en dat zie je nog steeds in het interieur. Sinds 1896 vind je de Gambrinus op de hoek van de Grote Markt en de zaak straalt nog steeds de grandeur van vroeger uit. Hier kan je eten, drinken en ook je ogen uitkijken!

Brasserie Gambrinus, Grote Markt 13, 3000 Leuven

De Nachtuil

De Nachtuil is al sinds 1982 een populair toevluchtsoord voor wie graag ’s avonds op stap gaat. Honger op het moment dat alle restaurants al gesloten zijn? Bij Joost en zijn team kan je tot 1 uur ’s nachts aanschuiven voor een volwaardige maaltijd.

De Nachtuil, Krakenstraat 8, 3000 Leuven

Libertad

Te midden van de restaurants in de Muntstraat vind je café Libertad. Al meer dan 40 jaar is het iedere avond gezellig druk in dit populaire café. Goede muziek en een gezellige sfeer blijken al sinds 1981 de voornaamste ingrediënten van het succes.

Café De Libertad, Muntstraat 28, 3000 Leuven

Nog meer shoppen in Leuven?

Ontdek het volledige aanbod

Categorieën