De Vrienden inventariseren biodiversiteit
Binnenkort start de bio‐inventarisatie van het erfgoedlandschap van de Abdij van Park. De vzw ‘Vrienden van de Abdij van ’t Park’ kreeg daarvoor een subsidie van de Stichting Monumentenstrijd. “Zo kunnen het natuurgebied op termijn nóg beter beheren.”

Op 4 november gaf de Stichting Monumentenstrijd enkele vrijwilligersprojecten over beschermd onroerend en varend erfgoed een financieel duwtje in de rug. Zo wil de stichting het belang van vrijwilligerswerk in de erfgoedsector onderstrepen en stimuleren.
Biodiversiteit in kaart brengen
De ‘Vrienden van de Abdij van ’t Park’, een vereniging met zo’n 300-tal vrijwilligers, kreeg een toelage om de biodiversiteit op de abdijsite in kaart te brengen. De vzw gaat daarvoor de aanwezige fauna en flora inventariseren, in samenwerking met experts van BINCO vzw.

“We weten sinds enkele jaren dat de Abdij van Park een hotspot is voor korstmossen, aldus Zeger Debyser, voorzitter van de Vrienden. “Maar er zijn mogelijk nog meer zeldzame fauna en flora die we met het blote oog niet kunnen ontwaren. We hebben daarom BINCO aangeschreven. Hun ecologen determineren soorten. Ze zijn vaak actief in het buitenland en voelen zich vereerd dat ze dit ook eens dichter bij huis kunnen doen.”
Vrijwilligers als onmisbare schakel
“De bedoeling is om fauna en flora te situeren aan de hand van kleine diertjes: zweefvliegen, sprinkhanen, krekels, huisjesslakken, mieren en loopkevers. Die zijn indicatief voor de rijkdom van het gebied. Samen met de experts gaan we na hoe veel beestjes hier voorkomen. Op die manier komen we te weten hoe soortenrijk ons grasland is”, vertelt Zeger.

De vrijwilligers vormen een onmisbare schakel in het geheel. “We zijn wekelijks aanwezig op de site. We gaan tellingen doen en ook foto’s doorsturen om de verscheidenheid te achterhalen. Uiteindelijk resulteert dat in een wetenschappelijk rapport, met aanbevelingen voor het beheer van het domein. Zo kunnen we het natuurgebied op termijn nóg beter beheren”, duidt Zeger.
900 jaar natuurgebied
De Abdij van Park is al bijna 900 jaar een natuurgebied. “Zo’n oud landschap geeft waarschijnlijk meer biodiversiteit. Mogelijk zijn sommige delen van het abdijdomein ook waardevoller dan andere, maar dat weten we voorlopig nog niet. Op Erfgoeddag zullen we hopelijk al een tipje van de sluier kunnen lichten”, besluit Zeger.