Knuffel gezocht | Route 2

Ontdek route 2 van de Knuffeltocht door Leuven. Een stadswandeling voor kleine piepjes. En grote mensen mogen mee. 

De route kan je ontdekken via Google Maps. De kaart vind je ook onderaan deze pagina. 

Rector De Somerplein met Buggypunt

In 1971 werd Pieter De Somer de eerste rector – of grote baas - van de nieuwe Nederlandstalige Katholieke Leuvense universiteit. Dit plein kreeg in 2011 zijn naam. Daarvoor heette het nog Maarschalk Fochplein, en zo noemen vele Leuvenaars het plein vandaag nog steeds. Maar in W.O.I joeg de oude Foch miljoenen mensen de dood in. Toch maar liever Pieter De Somer dus!

Onder het plein is een Buggypunt. Je kan er gratis een buggy lenen. Andere buggypunten vind je bij Noordoever aan de Vaartkom en in Bibliotheek Tweebronnen in het stadscentrum.

Fonske

Op de 550ste verjaardag van de Leuvense universiteit schonk de unief dit ‘Fonske’ aan de stad. Het beeldje staat voor de Leuvense student. Languit heet hij ‘Fons Sapientiae’. Dat is Latijn voor ‘bron van wijsheid’. Soms gieten studenten als grap afwasmiddel in Fonskes bron. Dan krijgt Fons meer bubbels dan wijsheid in zijn hoofd!

Wist je dat ‘Fonskes’ ook typisch Leuvense chocolaatjes zijn? Neem straks zeker een doosje mee naar huis! Fonskes koop je bij Think Chocolate (Vanderkelenstraat), Brown Betty (Bondgenotenlaan), Leonidas (Vital Decosterstraat) of Java (Jan Stasstraat).

30CC/Schouwburg

De Schouwburg is het mooiste theater in Leuven en omstreken. Ze staat hier al 150 jaar. Maar lang niet elke steen die je hier ziet is zo oud. De oude Schouwburg werd in W.O.I plat gebombardeerd en later weer heropgebouwd. Hier genieten elk jaar meer dan 65.000 grote en kleine mensen er van toneel en muziek.

M Leuven: Blote meneer (beeld)

Valt het jou ook op? In elk museum staan, liggen en hangen zoveel blote mensen. M Leuven heeft zelfs een blote meneer voor de deur staan!

Binnen vind je er nog veel meer, open en bloot tussen oude en nieuwe kunst. M heeft zelf meer dan 52.000 schilderijen en beelden in huis. Daarnaast stelt het ook kunst uit andere musea tentoon. Net als die kunstverzameling is ook het museumgebouw zelf een mix van oud en nieuw. Stéphane Beel, een erg beroemde en straffe Belgische architect, besloot om aan het oorspronkelijke oude stadsmuseum een hippe nieuwbouw te koppelen.

In de M-tuin kan je lekker spelen of verpozen naast de dikke eik. Je komt er het makkelijkst via de Savoyestraat.

In de Savoyestraat vind je ook het Huis van het Kind met een vrolijke speel- en babbelruimte.

Museumspelstraat

Wandelen saai? Niet in de Savoyestraat, dé speelstraat van Leuven. Hinkel op de stippen van kleur naar kleur.

Ladeuzeplein

Het Ladeuzeplein is het grootste plein van Leuven. Tot na de W.O.II heette het nog ‘Volksplaats’. Daarvoor was het – in het Frans – de ‘Place Napoléon’.

Parking Ladeuze met openbaar toilet.

Universiteitsbibliotheek

Op het Ladeuzeplein valt meteen de reuzegrote universiteitsbibliotheek op. Daarbinnen staan maar liefst 1,5 miljoen boeken! De bib ziet er ouder uit dan ze in werkelijkheid is. De eerste, écht oude universiteitsbibliotheek stond niet hier, maar in de Naamsestraat. Die bibliotheek had nog véél meer boeken in haar bezit. Maar tijdens W.O.I werd ze platgebrand. Tal van kostbare boeken gingen in de vlammen op.

In 1921 bouwden de Verenigde Staten op deze plek een nieuwe universiteitsbibliotheek. Maar in W.O.II moest ook die moest eraan geloven! Gelukkig kreeg Leuven nog een keer een nieuwe universiteitsbibliotheek van haar gulle schenkers. Plus een beiaard, met wel 63 klokken is het grootste klokkenspel van heel het land. Je leest de namen van de gulle sponsors in de gevel.

Totem/Kever

Tegenover de universiteitsbibliotheek zie je een kever van wel 300 kilo op een naald van wel 23 meter hoog! Deze juweelkever of ‘Totem’ is een kunstwerk van Jan Fabre. De universiteit schonk het kunstwerk aan de stad toen de unief haar 575ste verjaardag vierde. ‘Totem’ staat voor de band tussen stad Leuven en haar universiteit.

Herbert Hooverplein: Waterpartijtjes

Water brengt leven in een stad. Op het Herbert Hooverplein vind je daarom een speelfontein met een doorsnee van wel 18 meter lang. Al die groefjes stellen een oud grondplan van Leuven voor. De LED-lichtjes veranderen van kleur. Zowat 60 fonteinen en waterstuivers spuiten je lekker nat … Hier moet je dus zijn op warme zomerdagen!

Stadspark: stadswallen Sint-Donatustoren

In het Sint-Donatuspark of stadspark staan nog stukjes stadsmuur en stadstoren in (ijzer)zandsteen overeind. Die restjes uit een ver verleden zijn meer dan 800 jaar oud! Ooit kwam Leuven tot hier en niet verder. Toen de stad groeide, werd verderop een nieuwe muur gebouwd. Maar nog steeds kwamen schutters op dit stukje ommuurde stukje grond oefenen met de kruisboog.

Extra | Museum voor Dierkunde met walvisskelet

In de Charles Debériotstraat, vlak naast het stadspark, woont een échte walvis! Hij zit verstopt in het Museum voor Dierkunde van de universiteit. Op schooldagen kan je zomaar gratis bij hem binnenlopen. In de glazen kasten staren tal van gekke, opgezette dieren je aan. De Groenlandse walvis hangt aan het plafond. Daar doorstond hij in W.O.II zelfs een bombardement.

KULeuven, Charles Debériotstraat 32, geopend en gratis toegankelijk op schooldagen van 10 tot 17 uur.

Grote Markt

Tijdens W.O.II smeten bommen de Leuvense Grote Markt bijna helemaal plat. Gelukkig bleef het stadhuis overeind, en de Grote Markt werd na de oorlog nog mooier opgebouwd dan ze eerst was.

Onthaal van Visit Leuven.

Stadhuis

Het stadhuis van Leuven lijkt wel een stripalbum in steen. Het is ook heel beroemd: één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld.

De eerste steen werd in 1439 gelegd. Pas in 1469 – 30 jaar later! - waren de werken klaar. De 236 beelden kwamen er in 1850 bij. Ze stellen Leuvense slimmeriken en kunstenaars voor, maar ook Brabantse graven en hertogen, patroonheiligen en Bijbelse figuren, … Aan de hand van die figuren vertelt de stenen strip vooral verhalen uit de Bijbel. ‘Let maar op. Als je stout bent, gebeurt dit of dat.’ Een waarschuwing voor al wie het zag. Zeker ook voor de rechters die in het gebouw werkten. Want ooit was dit stadhuis een rechtbank.

Waar nu het stadhuis staat, stond lang geleden een rij huizen. Die moesten wijken voor de bouw van het stadhuis.

Sint-Pieterskerk

Waar nu de gotische Sint-Pieterskerk staat, stond lang geleden in de 8ste eeuw een klein houten kerkje. De bouw van de stenen Sint-Pieterskerk begon in de 15de eeuw en duurde tot de 17de eeuw. En nog is de kerk niet af! Kijk maar: de toren is een stuk korter dan gepland.

Dit filmpje van het Leuvens Historisch Genootschap toont hoe de kerk er eigenlijk had uit moeten zien.

Jacquemart

Jacquemart, Zjakkemaar of Jan met de Hamer kwam er als laatste bij. Hij slaat al 600 jaar het uur. En nog schrikt Fiere Margriet élk uur wakker in haar kist! Delen van haar skelet bevinden zich in de Kapel van de Fiere Margriet binnenin de Sint-Pieterskerk. En als je dat niet gelooft, maken we je wel wat anders wijs.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.