Leuven als een local: de beste eetspots

Local en echte foodie Kristel Van Loock deelt haar top 7 eetspots in Leuven met ons. Welke restaurants, bakkers en chocolatiers moet je zeker bezocht hebben tijdens je verblijf in de stad? Laat je leiden door een local en kom mee op tocht door culinair Leuven.

11 augustus 2023

De Broodenier

“Dat het coronajaar ook goede dingen met zich heeft meegebracht, daar is De Broodenier voor mij het beste bewijs van. Sinds de opening van de ambachtelijke bakkerij in augustus 2020, wil ik geen ander brood meer eten! Naast hun specialiteit in zuurdesembroden, vind je hier een uitgebreid en afwisselend aanbod van koffiekoeken zoals (amandel)croissants, chocoladebroodjes, krentenbollen, kaneelrolletjes, kriekenkoeken etc. En die smaken allemaal nét iets beter dan bij de klassieke bakker.”

Lukemieke

Lukemieke is een must-visit voor vegetariërs (en veggie lovers). Dit vegetarisch restaurant vlakbij het stadspark van Leuven, bestaat al meer dan 50 jaar en is een gevestigde waarde in culinair Leuven. Ikzelf ben er al klant sinds mijn schooltijd! Elke weekdag kan je er zowel ‘s middags als ‘s avonds genieten van een heerlijk gevarieerde dagschotel of ovenschotel. Als dessert heb je de keuze tussen versgebakken taarten, chocomousse en tiramisu. Je kan er bovendien ook een maaltijd afhalen (met korting als je je eigen potjes meebrengt)!”

Patisserie ZUUT

“Als echte ZUUTEbek loop ik hier de deur bijna plat. ZUUT heeft alles wat mijn zoete hartje begeert: pralines, verschillende soorten chocoladetabletten, Zuute tetjes (de betere melocakes), koekjes en heerlijke gebakjes zoals de meest smaakvolle éclairs en taarten om YUM tegen te zeggen. Mijn absolute favoriet is de banaan macaronade taart. Je kan er in de zomer ook genieten van een verfrissend ijsje aan het ijsjeskraam of, als het iets meer mag zijn, een heerlijke ijscoupe in hun schitterende tearoom achteraan de winkel.”

Bittersweet

“Een echte chocoholic als ik heeft natuurlijk niet genoeg aan 1 chocolatier! Gelukkig is er geen gebrek aan kwaliteitsvolle chocolatiers in Leuven. Eentje die er voor mij uitspringt is Bittersweet. Zonder twijfel de chocolatier met de meest creatieve en originele artisanale pralines, die bovendien verrassend lekker zijn. Zoals bv. de praline in de vorm van een anatomisch hart, een specialleke voor Valentijn. Daarnaast zijn er o.a. ook nog bokkenpootjes, orangettes en chocolade-hazelnootpasta te verkrijgen. En op vrijdag en zaterdag kan je genieten van een heerlijk softijsje met toppings naar keuze.”

Ricki Koffie & Boek

Ricki is ongetwijfeld mijn favoriete verpozingsplekje in Kessel-Lo, gelegen in het gezelligste straatje in Kessel-Lo en op wandelafstand van het station van Leuven. Dit knus koffie-thee-boekenhuisje combineert, zoals de naam zegt, literatuur met koffie of thee en heerlijk huisgemaakt gebak. En dit alles met een Scandinavische toets. Uitbaatsters Riet en Nicky willen hier het typische Zweedse FIKA-moment introduceren: een rustmoment met drankje en gebak in goed gezelschap. En daar zijn ze zeker in geslaagd!"

Ristorante Guzzi

“Voor de beste ‘Cucina Italiana’, van voorgerecht tot dessert, moet je bij Chef Felice Miluzzi zijn. Hij werd niet voor niets door Gault Millau uitgeroepen tot beste chef van het land. De gepassioneerde uitbater en kok van ristorante Rossi heeft er sinds 2021 een 2e Italiaans restaurant in Leuven bij, gespecialiseerd in pizza’s met een biologische zuurdesembodem. Guzzi, de naam van zijn 2e zaak, is een samentrekking van Miluzzi en Gu, de familienamen van Felice en zijn vrouw Yue.”

Habibi

“Sinds mijn vakantie in Jordanië jaren geleden ben ik grote fan geworden van de keuken van het Midden-Oosten. In dit Palestijnse restaurant in hartje Leuven word je niet alleen hartelijk ontvangen door uitbater Shadi, je geniet er ook van een breed aanbod aan heerlijke gerechtjes zoals de vegetarische mezze. En dit voor zeer budgetvriendelijke prijzen. Habibi staat er om bekend de beste falafel van ’t land te serveren, en dat kan ik alleen maar beamen! Het restaurant heeft nog een tweede vestiging in Hal 5 in Kessel-Lo.”

Wie is local Kristel?

Ik ben Kristel, geboren en getogen in Leuven, waar ik intussen al een halve eeuw met plezier rondloop. Ik ben al van jongs af aan gepassioneerd door fotografie, een microbe die ik van mijn vader geërfd heb en die ik overal in mijn stad ten volle kan botvieren. Als fotograferende foodie en Belgische chocoholic (in hart en lever) promoot ik dan ook heel graag de culinaire hotspots in de mooiste stad van Vlaanderen.

Foto's: Kristel Van Loock