Geniet van Belgische klassiekers in Leuven

Een stad bezoeken is een echte beleving, een zintuigelijke ontdekkingstocht. Échte Belgische klassiekers proeven hoort daar natuurlijk ook bij. Denk aan stoofvlees, vol-au-vent, garnaalkroketten, mosselen, asperges, steak, en natuurlijk alles vergezeld met frietjes.

Waar vind je die toppers uit de Belgische keuken in Leuven? Joni maakte een selectie, telkens in de buurt van de top 10 bezienswaardigheden van Leuven. Een ideale combinatie voor jouw citytrip.

Door
Joni Asselbergs
11 mei 2022

Klein hongertje: volkscafé Leuven Central

Bij Leuvenaar Gie van het sfeervolle Volkscafé Leuven Central is iedereen welkom voor een Stella of koffietje. Bestel hier het eenvoudige, maar zo lekkere Belgisch tussendoortje: een pistolet met kaas, of met hesp, filet américain of een huisgemaakte boulet met verse tartaar. Het café ligt bovendien op wandelafstand van het Stadhuis en de Sint-Pieterskerk.

Leuven Central • Margarethaplein 3, 3000 Leuven
Tip! Leer local Gie beter kennen

Tussen de bierketels: De Hoorn

Brouwerij De Hoorn, gelegen in de meest innovatieve wijk van Leuven, de Vaartkom, is altijd een goed idee. Hier werd ooit de allereerste Stella gebrouwen. Tussen de oude bierketels, kun je proeven van Belgische klassiekers zoals garnaalkroketten, rundstartaar of een runderstoofpotje met Sint Bernardus abt.12 bier. Bij mooi weer, geniet je op het terras met zicht op het moderne buurtpark Sluispark waar de kids zich kunnen uitleven.

De Hoorn • Sluisstraat 79, 3000 Leuven
Brouwzaal in De Hoorn

Tijdloze traditie in Belgische gastronomie: De Troubadour

Vlakbij het veelzijdig museum M Leuven en de indrukwekkende universiteitsbibliotheek, kan je De Troubadour terugvinden. Voor als het eens wat chiquer mag zijn. De authentieke sfeer van een Leuvense patriciërswoning werd hier behouden. In zachte lederen zetels, proef je de gekende gerechten volgens de regels van de kunst zoals stoofvlees, witloof met hesp en kaas, steaks, mosselen, asperges, paling in 't groen, konijn met pruimen… Leuk om weten: ze serveren hier ook vegetarische vol-au-vent.

Troubadour Leuven • Tiensestraat 32, 3000 Leuven

Met een twist & budgetvriendelijk: Dewerf

Op het terras van Dewerf Leuven is gezelligheid gegarandeerd én eet je heel budgetvriendelijk (onder de 15 euro), perfect voor wie ‘on a budget’ reist.
Speciaal aan Dewerf is dat je de Belgische klassiekers kan bestellen als een chowder. Een klein brood, dat uitgehold werd en gevuld met stoofvlees of kipfricassee. Ook de witte en zwarte pens met appelcompote en een dessertje als de speculosisu (tiramisu met Belgische speculoos) ontbreken niet op hun kaart. Zet nadien de vertering in gang met een wandeling door het nabijgelegen stadspark of de prachtige 200-jarige Kruidtuin.

Dewerf Leuven • Hogeschoolplein 5, 3000 Leuven

Op de abdijsite: De Abdijmolen

Een van de best bewaarde abdijsites van Europa is de Abdij van Park, aan de rand van Leuven en midden in het groen. Na je deugddoende wandeling en leerrijk gegidst bezoek aan de abdij uit de 12e eeuw, kun je hier heerlijk tafelen in de gerestaureerde abdijmolen. Een hele mooie setting om te genieten van die Belgische toppers zoals asperges op Vlaamse wijze, steaks, stoofvlees, vol-au-vent en wafels.

De Abdijmolen • Abdij van Park 4, 3001 Heverlee

Niet gevonden wat je zocht? Vanzelfsprekend zijn er nog lekkere adresjes. Ga op verkenning, er is een grote hoeveelheid aan restaurants te vinden om elke hoek. Gezelligheid troef in Leuven.

Moe van al dat proeven? Blijf overnachten in de stad

Café Leuven Central