Verborgen pareltjes in Leuven die je niet mag missen

Leuven staat bekend om haar grote bezienswaardigheden, zoals het historische stadhuis, de Sint-Pieterskerk, de Universiteitsbibliotheek en de Oude Markt. Maar hoe zit het met die verborgen hoeken en minder platgelopen paden die maar weinig mensen kennen? Er zijn talloze verborgen pareltjes in Leuven. Daarom hebben we de 5 beste op een rijtje gezet. Ga er zeker langs wanneer je de volgende keer in Leuven bent!

Door
Leen Tyrions
19 september 2022

1. Hal 5

De oude verlaten spoorweghal, Hal 5, werd omgebouwd tot een bruisende ontmoetingsplek. Langs buiten is het net een groot magazijn, maar binnenin hangt er een levendige sfeer met een bakkerij, een kleine markt, tal van restaurants en een bar. Hal 5 heeft een geweldig buitenterras, perfect om een zuurdesempizza van Antico of een falafel van Falafel Habibi op te peuzelen en te proeven van een lokaal Leuvens biertje in de bar van Hal 5.

Als je graag rondsnuffelt op een leuke rommelmarkt, dan kun je één keer per maand terecht in Hal 5 voor Camping Flamingo met 40 gepassioneerde makers. Bekijk de kalender van Hal 5 voor andere evenementen wanneer je je reis naar Leuven plant. Hal 5 is heel goed te bereiken en ligt op slechts 5 minuten wandelen van het treinstation van Leuven. Dit stadsdeel is aan het uitgroeien tot een levendige buurt met hippe winkels en koffiebars. Zeker een bezoekje waard!

2. Sint-Donatuspark

Het geliefde stadspark vormt de perfecte plek om te picknicken, even te ontspannen op een bankje en te genieten van de omringende natuur. Door de hoge bomen van het park zijn er voldoende plekken met schaduw. De vijver zit vol nieuwsgierige kwakende eenden. En bovendien ligt het park in het hartje van de stad, waardoor je er gemakkelijk heen kunt. Je vindt in dit park trouwens ook overblijfselen uit de 12e eeuw. In het midden van het park staat een bakstenen structuur die ooit deel uitmaakte van de omwalling van Leuven.

3. Museum voor Dierkunde

Leuven is de thuisbasis van de KU Leuven, maar wat veel mensen niet weten is dat vlakbij het Sint-Donatuspark het Museum voor Dierkunde van de universiteit gelegen is. Bezoekers kunnen hier tal van diersoorten bewonderen die studenten sinds 1850 gebruiken tijdens hun studie. Sommige dieren in het museum zijn intussen zelfs uitgestorven. En één van de grootste stukken in het museum is het volledige skelet van een walvis. Dit museum is een ware verborgen parel van Leuven. Je kunt het Museum voor Dierkunde van Leuven op werkdagen gratis bezoeken van 8:00 tot 17:00 uur.

4. Streetart

Over heel Leuven kun je tal van kunstwerken bewonderen op de meest ongewone plekken: op gebouwen! Sommige kunstwerken liggen wat verscholen, maar met de juiste hulpmiddelen kun je ze snel terugvinden. Download de gratis Street Art Cities-app op je telefoon of ga op stap met de gloednieuwe street art brochure. Hiermee kan je de kunstwerken snel terugvinden en krijg je meer informatie over de kunstenaars en hun werk. Trek je wandelschoenen aan of neem de fiets als je een langere tocht wilt maken, en ga op zoek naar de streetart!

Kijk op je tocht of je de unieke werken kunt spotten van Bisser, een lokale Leuvense kunstenaar. ‘Bisser’ is de term die wordt gebruikt voor studenten die hun studiejaar niet hebben afgemaakt en dat dus moeten overdoen. En dat is precies wat kunstenaar Bisser overkwam, al was het net tijdens dat bisjaar dat Bisser zijn kunststijl echt ontdekte. En nu kunnen we rond heel Leuven genieten van de prachtige kunst van Bisser!

5. Abdij Keizersberg

De stad Leuven wordt omringd door tal van abdijen, maar één van de minder bekende is de Abdij Keizersberg. Dit is een prachtige plek om even te genieten van een rustig moment in de natuur, met een uitzicht vanop de heuvel over de stad Leuven. We raden je aan om de fiets te nemen en alle abdijen van Leuven te ontdekken met deze handige fietskaart.

Overnachten in Leuven

Mis deze verborgen pareltjes in Leuven niet en boek een hotel of een B&B voor een paar nachten. Neem een kijkje bij deze mooie logies voor je volgende reis naar Leuven. Tot snel!