Schitterende street art in Leuven

Leuven is sinds april 2020 lid van Street Art Cities. En dat is eraan te merken! Er zijn zo veel fijne street art parels te ontdekken. Blogster Ann Vandenbergh van wANNderful selecteerde haar favorieten.

Door
Ann Vandenbergh • wANNderful
21 oktober 2021

Untitled-Lying Lady (Bisser)

Tervuursevest 176, 3000 Leuven

Dit liggende meisje mis je als je achteloos langs de Leuvense vesten raast. Dus: ga voor ‘slow travelling’ per fiets of te voet en ontdek zo dit prachtwerk van Bisser op de muur van de Shelter, een opvanghuis van vzw De Wissel. Leuven telt heel wat knappe werken van Bisser, maar dit vind ik één van de meest poëtische en ontroerende. Geen wonder dat Bisser ondertussen ook internationaal furore maakt en dat zijn werk tot in Brazilië bekend is.

Kraken gaat door (Bisser)

Burchtstraat, 3000 Leuven

Zin in nog meer werk van Bisser? Zak dan zeker af naar de Vaartkom, daar vind je achter het voormalige douane entrepot, nu OPEK-kunstencentrum, het knappe ‘Kraken gaat door’, een werk dat perfect past bij de (vroeger) leegstaande panden in deze oud-industriële buurt. Vandaag zijn de meeste industriële gebouwen verdwenen of herbestemd.

Rocketman & Space Walker (Pieter Janssens)

Vaartkom 51 & Havenkant, 3000 Leuven

Kijk op de kade van Vaartkom 51 omhoog: daar spot je de astronaut 'Rocketman' van Leuvens kunstenaar Pieter Janssens op de oude laad-en losinstallatie. Aan de overkant van de Vaartkom zie je zijn tegenhanger 'Space Walker' bengelen aan de reusachtige silo’s naast de voormalige maalderij Van Orshoven. Janssens protesteerde met zijn driedimensionale straatkunst tegen de leegstand van de oude industriebuurt. En maakt geëngageerde kunst met de buurtbewoners, zoals het reuze-hart van gerecycleerde plastic flesjes dat je naast de moderne woningen van de Balk van Beel vindt.

At the Meadow (Vera DinDin)

Leerlooierijstraat 11, 3000 Leuven

Zin om nog meer Leuvens talent te ontdekken? Dan moet je zeker het werk van Vera DinDin opzoeken. Je vindt het verspreid over de stad. Eén van de meest verrassende muurschilderingen is ‘At the Meadow’ – het weidelandschap waarmee DinDin deze verborgen hoek aan de Leerlooierijstraat omtovert tot een groene stadstuin. Egels, ganzen en vlinders incluis! Ook aan de Pleinstraat, bij Camilo Torres en in Kessel-Lo vind je nog heel wat werken van deze Leuvense straatartieste.

Camillo Torres (Jaune)

Brusselsestraat 159/161, 3000 Leuven

Geweldig boeiend en charmant is ook de stencil art van Jaune. Op de betonnen muurtjes van de binnenkoer in studentenresidentie Camilo Torres heeft deze Brusselse straatkunstenaar zich eens goed laten gaan. Het lijkt wel een stripverhaal. Met veel humor maakt hij via zijn werk de maatschappelijk ‘onzichtbare’ vuilnismannen in de fluorescerende jasjes zichtbaar. Interessant om bij stil te staan en de vele grappige en spannende details van naderbij te bekijken!

Tip! Camilo Torres is trouwens een super-interessante locatie voor streetartspotters. In de trapgalerijen van deze seventies-studentenresidentie in brutalistische stijl heeft heel wat Leuvens talent zich eens goed laten gaan: herken je de werken van DinDin, Bisser en Waldorf Claw?

Working Class Heroes (Intvis)

Gijzelaarsstraat , 3000 Leuven

Bij de arbeiderswoningen tegen de stadsrand verrast deze zwart-witte mural van de Leuvense kunstenaar Intvis (Patrick Ceusters). Kan je je de sfeer van grauwe armoede inbeelden die hier in vroegere tijden moet hebben geheerst?

Intvis baseerde zich voor deze muurschildering op een historische foto van arbeiders die naar de vroegere Philipsfabriek in Leuven gaan. Het werk is geschilderd op de gevel van het beschermde arbeidershuisje waar één van de laatste werkneemsters woont. Dat verleent het werk extra impact, toch?

Tip! Draai je even een halve draai om. Je bespeurt dan aan de overkant van de Brusselsestraat ‘Now You See Us’ kleurig werk van diezelfde Intvis voor de Sint-Jansschool.

A Tale of Two Foxes (Dzia)

Lindensestraat 25, 3010 Leuven (Kessel-Lo)

Ik ben helemaal weg van de grafische dierenfiguren van de Antwerpse Dzia. Zijn kleurige pauwen, duiven, wolven en vossen sluipen Leuven binnen en palmen de stad in. Toen ik de mural met de reusachtige vossen in deelgemeente Kessel-Lo ontdekte, was ik er niet weg te slaan. Kan ik er eentje meenemen naar huis? Alsjeblief?

The Girl with the Suitcase (Smates)

Pieter Nollekensstraat 2, 3010 Leuven (Kessel-Lo)

Erg realistisch en mooi geïntegreerd in de omgeving is dit uit de kluiten gewassen meisje met koffer. Niemand die zich nog realiseert dat dit een elektriciteitscabine is. En hoe raadselachtig is deze figuur: komt ze thuis of vertrekt ze net? De Mechelse straatkunstenaar Smates houdt de spanning erin! Zeker checken!

Extraatje voor wie nog meer werk van Smates wil zien: even verderop in dezelfde straat wacht op een huisgevel een schattig jongetje met roos. Is hij het broertje van The Girl with the Suitcase?

Hortense Daman (Gerolf Van de Perre)

Hortense Damanhof, 3001 Leuven (Heverlee)

Een klassiek schilderij lijkt dit wel, deze ode aan de dappere Hortense Daman! Zij woonde als kind met haar ouders in de Pleinstraat in Heverlee en raakte als 13-jarige al op jonge leeftijd betrokken bij het verzet. Op 14 februari 1944 werden zij en haar ouders gearresteerd door de Gestapo en er volgde een deportatie naar het concentratiekamp van Ravensbrück. Hortense overleefde het kamp, verhuisde naar Engeland en overleed daar op 80-jarige leeftijd. Sinds 4 september 2022 is zij ook ereburger van de stad Leuven. Haar verhaal kan je lezen in het boek “Kind in Oorlog” (of “Child at War”) van Mark Bles.

In de nabijgelegen Pleinstraat vind je nog meer street art, onder andere van Treepack en DinDin.

Birds (Super-A, Collin van der Sluijs)

Geldenaaksebaan 200, 3001 Leuven (Heverlee)

Dit is misschien wel één van de bekendste muurschilderingen van Leuven. Maar toch geraak je er nooit op uitgekeken. Zo knap en kunstig roepen Super-A en Collin van der Sluijs de sfeer van de naburige parkabdijvijvers op, met hun rijkdom aan fauna en flora. Een plaatje dat je niet mag missen!

Tip! Even verderop vind je op de gevel van de Sint-Norbertusschool ook een schitterende oehoe van dezelfde kunstenaars. En maak van de gelegenheid gebruik om een ontspannende wandeling rond de vijvers van de Parkabdij te maken. Betoverend uitzicht verzekerd!

Als je de hele lus rond de vijvers maakt, ontdek je aan de spoorwegbrug met de Hoegaardsestraat nog deze sprookjesachtige dierenrijk-tekening van Treepack. In een stijl die doet denken aan een verhaal uit een kinderboek wandel je hier langs de fauna en flora van de Parkabdijvijvers.

Clockwork Bird (Vadim Mezzo)

Ramberg, Leuven

Nog meer dieren op de Leuvense muren! Vadim Mezzo, één van de bekendste Russische straatkunstartiesten, reist door Europa en laat in elke grote stad zijn signatuur achter. Ook in Leuven dus, daarvan getuigt deze prachtige mechanische vogel. Toch zijn er weinigen die dit werk, dat goed verstopt zit in één van de kleinere, verborgen Leuvense parken, weten te vinden. Een hint? De Wolvenpoort.

Daydreamer (Artoon)

Bibliotheek Tweebronnen • Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven

En om helemaal bij weg te dromen na je street art tour: deze heerlijke dagdromer die Toon Van Ishoven op de muur van de Bib Leuven Tweebronnen borstelde. Languit genieten van een boek in het zonnetje, meer moet dat toch niet zijn?

Nog meer street art tips voor Leuven? Check mijn street art fietsroute met Google Maps-kaart of stel zelf een route samen met de gratis Street Art Cities app.

Met zoveel street art op je planning kan je niet anders dan een paar nachten blijven. Ontdek onze gezellige logies hier.