13 x gastronomisch tafelen in Leuven

Wie houdt van de betere keuken hoeft in Leuven niet op zijn honger te blijven zitten. De prestigieuze gastronomiegids Gault&Millau gaf dertien restaurants binnen de stadsring een score van minstens 13/20. Ontdek ze hieronder en laat je verlekkeren.

5 november 2025
Restaurant Zappaz
Restaurant Zappaz

Het Land aan de Overkant

Het Land aan de Overkant is een vaste waarde in het Leuvense horecalandschap. Al 25 jaar lang wordt er recht-door-zee gekookt: puur, ongecompliceerd, en met vis in een uitgesproken hoofdrol.

Het Land aan de Overkant | Leon Schreursvest 85, 3001 Leuven

Cum Laude

Cum Laude, dat is culinair genieten midden in het historische Groot Begijnhof. Tip: het zeer betaalbare lunchmenu verlaagt de drempel voor een gastronomische ervaring.

Cum Laude | Groot Begijnhof 14, 3000 Leuven

Taste

Taste serveert gastronomisch lekkers in een bohemian jasje. Lokale groenten domineren een volledig vegetarisch menu, en verse Noordzeevis is de ster van het niet-vegetarische menu.

​Taste | Naamsestraat 62, 3000 Leuven

Trente

Chef Bart Springael en sommelier David Daenens hebben van Trente een begrip gemaakt in Leuven. De gerechten op het menu, dat ze naargelang het seizoen aanpassen, zijn even mooi als lekker.

Trente | Kapucijnenvoer 48, 3000 Leuven

Zarza

Op een boogscheut van het station vind je restaurant Zarza, dat ’s middags en ’s avonds Belgische topproducten in hun meest verfijnde gedaantes op tafel tovert. Binnen is het knus en sfeervol, buiten is er een aangename stadstuin.

Zarza | Bondgenotenlaan 92, 3000 Leuven

Baracca

Baracca is de place to be voor liefhebbers van in de houtoven gebakken zuurdesempizza’s en de betere cocktail. Daarnaast staan er heel wat heerlijke deelgerechtjes op de kaart, die regelmatig updates krijgt.

Baracca | Tiensestraat 34, 3000 Leuven

Barba

Bij Barba past de sfeer van het restaurant perfect bij het eten dat er geserveerd wordt: verfijnd maar toch ongedwongen. ’s Middags kan je er culinair én betaalbaar lunchen.

Barba | Mechelsestraat 22, 3000 Leuven

Convento

Convento is een wijnbistro: de seizoens- en streekgebonden gerechten worden er gepaard aan kwaliteitswijn. Jens Maertens roert er in de potten en werd door Jong Keukengeweld tot één van de beste jonge chefs van Vlaanderen en Brussel benoemd.

Convento | Mechelsestraat 87, 3000 Leuven

D’Artagnan

D’Artagnan, gevestigd in een prachtig herenhuis in de Naamsestraat, is een geliefde plek voor Leuvense fijnproevers. Op de kaart staan klassiekers uit de Belgisch-Franse keuken, steeds tot in de puntjes afgewerkt en kunstig gepresenteerd.

D’Artagnan | Naamsestraat 72, 3000 Leuven

Hop Gastrobar

HOP Gastrobar is zonder twijfel dé Leuvense referentie als het aankomt op lekkere gerechten met aangepaste bieren. De keuken is vernieuwend maar brengt ook een nostalgisch eerbetoon aan onze Belgische eetcultuur.

Hop Gastrobar |Vaartkom 1a, 3000 Leuven

Guzzi & Rossi

Chef Felice Miluzzi werd door Gault & Millau in 2018 uitgeroepen tot beste Italiaanse chef van het land. Voor authentieke Italiaanse keuken moet je hier zijn. Tip: Neem zeker ook een bezoekje aan het jongere zusje Guzzi voor heerlijke zuurdesempizza’s.

Rossi | Frederik Lintstraat 5, 3000 Leuven

EssenCiel

Gastronomisch eten in het hart van Leuven kan bij EssenCiel, een verfijnd sterrenrestaurant in een elegant herenhuis. In de keuken zorgt een jong, gedreven team onder leiding van Niels Brants en Romina Charels met kwaliteitsproducten voor klassieke gerechten.

EssenCiel | Bondgenotenlaan 114, 3000 Leuven

Eed

Sinds 2017 kan je op een steenworp van de Sint-Pieterskerk genieten van uitgepuurde culinaire klasse bij Eed. In de fraaie setting van het restaurant komen de minimalistische creaties perfect tot hun recht.

Eed | Vaartstraat 14, 3000 Leuven

Categorieën