“Samen unieke plekjes ontdekken op kindermaat”

Ilse werkt in Leuven en gaat graag op ontdekking met kleinzoon Milan.

28 maart 2023

Ilse werkt al 25 jaar in Leuven, de stad die zoveel voor haar betekent. Die liefde voor Leuven geeft ze graag door aan kleinzoon Milan. Amper 4 jaar, maar al vertrouwd met alles wat lekker en leuk is in de stad. Ilse (of ‘de mammie’ zoals Milan haar noemt) vat het zo samen: “Waarom Leuven? Leuven is hip en modern, met de sfeer van vroeger en de gezelligheid van vandaag. Dat zal altijd het unieke van onze stad zijn.”

Shoppen met Ilse & Milan

Twee plekjes in ons hart

“Normaal komen wij altijd met de trein, want Leuven is heel makkelijk bereikbaar vanuit alle windrichtingen. En dan gaan Milan en ik vaak naar twee bijzondere plekken, vooral voor speciale gelegenheden. Dan wordt hij verwend, daarvoor zijn oma’s er hé! Genieten van zoetigheid doen we bij Quetzal chocoladebar. Zoals elk kind is Milan zot van chocolade. Maar hier is er meer dan chocolade te krijgen: brownies, warme wafels … en crème fraîche! Klassiekers, afgewisseld met nieuwigheden. Daar gaat mijn dieet, maar één keer per week mag dat, toch? Speelgoed shoppen doen we het liefst bij The Grasshopper, een prachtige speelgoedwinkel, boordevol verrassende dingen en leuke spulletjes die je elders niet vindt. Je kan er heerlijk snuisteren en uren rondkijken! The Grasshopper heeft altijd iets extra, vergeleken met een gewone speelgoedwinkel. Het is een iets chiquere zaak, een tikkeltje speciaal.”

Shoppen met Ilse & Milan

Schellekes hesp op de markt

“Toen Milan eens meeging naar de markt, was hij constant aan het zeuren om naar de universiteitsbib te gaan. Hij heeft het graag dat ik daarover vertel. Waarschijnlijk omdat het een heel indrukwekkend gebouw is, zeker voor een kind van 4 jaar. Maar hij was snel afgeleid want op de markt kreeg hij overal wel wat lekkers zoals een schelleke hesp. Hij weet wat goed is en wil altijd bij alles een hapje als we bijvoorbeeld een terrasje doen. Hij heeft zelf al zijn favoriete adressen. Agora op de markt, voor de aperitief. Voor Milan is dat dan een Fristi met borrelhapjes. Dewerf is ook echt top, voor de bokes met choco, en je mag de sinaasappels zelf persen. Dat vinden kinderen fijn. En ook winkelen vindt hij fijn, bijvoorbeeld in een van de toffe kinderwinkeltjes, in de Jan Stasstraat.”

Shoppen met Ilse & Milan

Ons droomdagje in een kindvriendelijke stad

Als we polsen naar haar ideale dagje uit met Milan, moet Ilse niet lang nadenken. In geen tijd heeft ze een complete dagagenda voor iedereen die kinderen of kleinkinderen heeft. “Ik zou beginnen met een ontbijt in Dewerf. Dan een paar hippe kinderwinkels bezoeken zoals Greatat8, Doekjes en Broekjes en de Legowinkel. Dan zijn we al weer een beetje moe en moeten we samen uitblazen bij de lunch in Leo Pancakes – ze hebben daar ook megalekkere bagels! Voor een cinemabezoek daarna is Milan zelf misschien nog iets te jong, maar binnen enkele jaren neem ik hem zeker eens mee naar een kinderfilm. En om af te ronden drinken we nog een aperitiefke op een terrasje.” besluit Ilse, de ‘mammie’ die duidelijk weet hoe ze een dagje pure verwennerij organiseert.

Shoppen met Ilse & Milan

Met de collega’s eropuit

Kleine Milan is natuurlijk niet elke dag van de partij. En ook op die dagen weet Ilse altijd iets leuks te vinden in Leuven. "Ik ga heel graag uit eten. De Klimop is altijd al een van mijn favorieten geweest. Voor speciale gelegenheden kan je me geregeld vinden in Zarza. En als we met de collega’s onszelf willen trakteren gaan we bij Java een ijsje eten. Dat is pure nostalgie voor ons! Net als Corfou, een Griek in de Bondgenotenlaan. Maar vergis je niet: er zijn in Leuven ook veel nieuwe dingen om te proberen. Elisa in de Brusselsestraat is heel tof om te ontbijten. Of La Stanza, een Italiaans restaurant van chef Massimiliano, hmmm. Het huiskamerrestaurant Le Chameau s’en fout is ook wel héél bijzonder. Er is elke maand een suggestiemenu, en je ziet de kok zelf koken. Heel goeie wijntjes ook! Echt een aanrader.” besluit Ilse.