Hotspots voor een duurzaam bezoek aan Leuven

Leuven is één van de meest groene en duurzame steden van Europa! Deze bevestiging kreeg de stad met de titel van European Green Leaf 2018. Een Europese erkenning voor al haar inspanningen op vlak van duurzaamheid en leefbaarheid. Hoog tijd voor een duurzaam bezoek aan Leuven dus! Deze hotspots mag je zeker niet missen.

By
Local Hélène Pauwels
11 September 2019

Hal 5

De leegstaande historische spoorweghallen werden omgevormd tot een bruisende , stedelijke en duurzame ontmoetingsplek. Hal 5 brengt verschillende partners samen onder een dak. Je vindt er niet enkel een foodcourt met een bar en verschillende eetkraampjes, ook organisaties en initiatieven rond voeding, bewegen en duurzaam ondernemen hebben hun weg gevonden naar Hal 5.

Hal 5 • Locomotievenstraat, 3010 Leuven

Noordoever

In dit eetcafé kan je puur biologisch, vegetarisch/veganistisch en gezond eten. Noordoever haalt zijn producten zoveel mogelijk bij lokale boeren, partners en leveranciers. De gerechten worden in buffetvorm aangeboden en per gram gewogen, om zoveel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan. Kortom: Noordoever staat in het teken van duurzaamheid! Maak kennis met deze pure keuken en kom genieten van de (dagelijks vers bereide!) gerechten.

Noordoever Vaartkom 17A, 3000 Leuven

Content

Bij Content telt enkel de inhoud. In deze verpakkingsvrije winkel kan je terecht voor je dagelijkse behoeften: granen en droogwaren, groenten en fruit, brood, zuivel, drank, verzorgingsproducten, huishoudproducten, enzovoort. Je brengt simpelweg zelf je potjes, bokalen, zakjes, enzovoort mee en vult ze met de boodschappen die je nodig hebt. Content biedt vooral voeding aan van lokale producten. Je gebruikt niet alleen minder afval, je gaat ook voedselverspilling tegen en steunt de lokale economie.

Content • Locomotievenstraat 1, 3010 Leuven

Sluispark

Het Sluispark is nieuw geopend in 2017 en gelegen in één van de hipste en boomende buurten van Leuven: de Vaartkom. De buurtbewoners werden van dichtbij betrokken bij het ontwerpproces zodat het park naadloos in hun woonomgeving past. Sluispark staat volledig in het teken van water: de Dijle werd er open gelegd, je kan via trappen tot aan het water en er ligt zelfs een waterspeeltuin. Perfect om ’s zomers te ontspannen dus.

Sluispark Sluisstraat/Burchtstraat, 3000 Leuven

Muntstraat

De Muntstraat is het hart van de horeca in Leuven. De culinaire hoofdstraat draagt ook op vlak van duurzaamheid haar steentje bij. Zo’n 15-tal horecazaken beslisten om hun energieverbruik te meten en te verminderen. Samen hebben de projectpartners een energiebesparing van zo’n 12% gerealiseerd. Een aantal zaken besparen nu tot 20% minder energie, enkel en alleen omdat het sluimergebruik is weggevallen! Ga dus zeker een kijkje nemen in de gezelligste en binnenkort waarschijnlijk dé duurzaamste straat van Leuven.

Muntstraat • Muntstraat, 3000 Leuven

Fiets huren?

De stad verkennen op de fiets? Bij het fietspunt aan het station kan je kiezen tussen gewone stadsfietsen, mountainbikes, tandems en bakfietsen. Ook Leuven Leisure in het centrum beschikt over een ruim assortiment rijwielen. Fietshelmen en kinderzitjes zijn gratis beschikbaar.

Kruidtuin

Liefhebbers van planten en kruiden kunnen hun hart ophalen in de oudste botanische tuin van België. De universiteit van Leuven legde de tuin in 1738 aan voor haar studenten geneeskunde. In het serrecomplex van 450 m² vind je naast tal van kruidachtige planten, kruiden, water- en kuipplanten, ook een verscheidenheid van tropische en subtropische soorten. Geregeld vinden er tentoonstellingen plaats in de oranjerie, in het poortgebouw en in open lucht.

Kruidtuin | Kapucijnenvoer 30, 3000 Leuven

Martin’s Klooster

Een prachtig gelegen viersterrenhotel in hartje Leuven dat inzet op duurzaamheid. Wat wil je nog meer? Martin’s Klooster is een uitzonderlijk stuk Leuvens erfgoed met unieke kamers en mooi aangelegde tuinen. Het hotel is bovendien in het bezit van de ‘Green Key’, het grootste en meest gerenommeerde internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. Er wordt zorgvuldig omgesprongen met water, energie en afval, met oog voor de sociale omstandigheden van personeel en gasten én dit zonder toe te geven op vlak van comfort.

Martin’s Klooster | Onze-Lieve-Vrouwestraat 18, 3000 Leuven

Straten Vol Leuven

Straten Vol Leuven is een initiatief van locals dat zich inzet voor het autoluw maken van de Leuvense binnenstad. Stap voor stap maken autowegen plaats voor voetgangers en fietsers, voor ontspanning en gezelligheid. Zo toverde het initiatief al enkele pleinen in de stad om tot oases van rust. Ga zeker een kijkje nemen op het Pater Damiaanplein.

Pater Damiaanplein, 3000 Leuven
Kruidtuin/Botanical Garden ©Karl Bruninx