Duurzaam tafelen in Leuven

Je kan heerlijk én eerlijk tafelen in Leuven. Geniet van de lekkerste huisgemaakte klassiekers met lokaal geteelde ingrediënten. Volg ons op een duurzame culinaire tocht door de stad.

6 oktober 2022

Ontbijt

Je dag begint goed met een kleurrijk, lekker en plantaardig ontbijt in Life Bar in de Parijsstraat. Kies uit verse sappen, smoothies, speltpannenkoekjes, bananenbrood met fruit, bowls vol vitaminen en veel meer. Allemaal 100% plantaardig. Zelfs de eieren, je zal wel zien.

Brunch

De dag wat later begonnen? Dan heb je zeker nood aan een vers gebrande koffie in Bar Blom in Kessel-Lo. De eitjes, kaas, confituur, pannenkoekjes en veel andere lekkernijen van de ‘blommekes brunch’ hoeven niet veel kilometers af te leggen. Allemaal lekker lokaal dus. Extra leuk: hiernaast ligt het Provinciedomein waar je heerlijk kan wandelen, spelen, roeien of joggen.

Lunch

Voor de lunch gaan we helemaal vegetarisch of vegan bij Noordoever aan de hippe Vaartkom. Een ongedwongen eetcafé met een hart voor alles wat gezond en biologisch is. Het concept is slim eenvoudig: je vult je bord aan het buffet, laat je bord wegen en betaalt per gram. Een meeneemschotel? Dan gebruik je je eigen verpakking of de herbruikbare borden met statiegeld.

Een ander tof en snel adresje in het centrum is Tabi Loo. Hier vind je warme bowls vol groentjes en smaak, no chicken burger, sweet potato fries en andere gezonde fastfood.

Koffie

Een koffie-to-go? Je hoeft nooit ver te zoeken naar een koffiehuis in Leuven. Maar ook de natuur heeft een koffiebreak nodig, vinden ze bij de Leuvense start-up Quppa. In plaats van wegwerpbekers kan je al in zeker zes koffiebars kiezen voor een slimme, herbruikbare Quppa-uitleenbeker. Zonder gedoe met waarborg. Breng gewoon de volgende keer je beker weer mee.

Aperitief

Een fris wijntje als aperitief? Bij Surlie in de Wandelingenstraat schenken en verkopen ze de lekkerste natuurwijnen van kleinschalige, artisanale domeinen in Italië. Onbespoten en met druiven van biologische teelt. Dat proef je!

Diner

Een diner op het strand? Dat wordt moeilijk, maar Het Strand in de Tiensestraat is wel een warm en gezellig eetcafé met uitsluitend vegetarische gerechten. En niet duur. Probeer de Pinda Curry, met bloemkool, kikkererwten, wortel, achaar, koriander en basmati.

Mag het gastronomisch? Gastrobar HOP aan de Vaartkom brengt een ode aan onze eigen, Belgische eetcultuur. Verfijnd, creatief en met een nostalgische toets. Zonder franjes en eerlijk lekker. Er is altijd een vegetarische variant van het menu, dat met de glimlach voor jou bereid wordt.

Gastrobar HOP in de Vaartkom in Leuven

Nagenieten

De avond afsluiten doe je met een lekker bier, natuurlijk. Je bent tenslotte in de bierhoofdstad. In Bar MALZ in de Brusselsestraat vind je ‘speciallekes’ van ver weg. Maar je komt er vooral voor de lokale bieren van buurtbrouwerijen zoals Brouwerij de Coureur, Brouwerij Adept en Hof ten Dormaal. Het gulle gerstenat stroomt gretig uit de twaalf tapkranen. Daar horen knabbels bij van de culinaire slager Ox van om de hoek, een keuze Belgische kazen of de lekkere artisanale chocolade van Chocobolic.

Om de goedgevulde dag in schoonheid af te sluiten overnacht je in stijl in de stad. Duurzaam natuurlijk, in één van de Green Key Logies.

Voor de dag erna

Geen eten in huis voor de dag nadien? Dan brengt de voedselautomaat What-Soup van boer Piet redding. Je vindt die in HAL 5, de levendige ontmoetingsplek in de historische spoorweghal in Kessel-Lo. Als je er toch bent, in de foodcourt kies je uit alle lekkers dat de startende horecazaken in de hal te bieden hebben. Smakelijk!

Nog een tip om dat lange tafelen te verwerken? Ga wat calorieën verbranden in de Open Gym! Of van duurzaam shoppen verbrand je ook wel wat calorieën, niet?

Hal 5 foodcourt