Winterweekendje Leuven

De warmste stad in de koudste dagen? Dat is Leuven, natuurlijk. Feeëriek als altijd, maar met een extra gloed van dampende kraampjes op de kerstmarkt, met feestelijk verlichte winkelramen die uitnodigen tot lang kerstshoppen, met dansend kaarslicht in het magnifieke begijnhof en veel meer wondere winterbelevingen. Dus kruip wat gezellig dieper in je kraag met deze zeven tips voor een warm weekendje Leuven.

28 oktober 2022

Kuieren op de kerstmarkt

Snuif de authentieke sfeer op van één van de oudste en gezelligste kerstmarkt van het land. Met dampende glühwein, knetterende vuurkorven, tientallen standjes met artisanale cadeautjes en lekkernijen die je nergens anders vindt. De Leuvense kerstmarkt palmt van 7 tot 18 december het Ladeuze- en Hooverplein in. Alle andere kerstevents in Leuven ontdek je op onze kerstwebsite.

Het begijnhof bij kaarslicht

Echt wondermooi is het, als duizenden fonkelende kaarsen dansende schaduwen werpen op de eeuwenoude gevels van het Groot Begijnhof van Leuven. Een feeëriek schouwspel begeleid door beiaard– en koormuziek. Gewoon gratis. Kippenvel gegarandeerd!

De stilte van een winterwandeling

Maak een deugddoende winterwandeling door het Provinciedomein Kessel-Lo, net buiten de stad. Geniet na met een warm drankje in Den Rozenkrans aan de Abdij van Vlierbeek of in Bar Blom, die beiden om de hoek liggen. Of zoek de gewijde stilte op van de prachtige Abdij van Park, met haar unieke gebouwen en vijvers vol wuivend riet.

Kerstshoppen!

Leuven is de ideale stad om te kerstshoppen zonder te wegen op onze planeet. Met eigenzinnige winkeltjes met een duurzaam karakter, en coole vintageboetieks als Cyaankali en Rawette waar je exclusieve Belgische designers en bekende merken vindt voor héél betaalbare prijzen. Ben je een creatieve knutselaar? Bij Hexagoon vind je alles om je eigen kerst- of menukaartjes te knutselen.

Neem je tijd in deze gezellige winkelstad op wandel- en mensenmaat. Geniet na met een heerlijk diner, een nacht in een warm hotel en maak zo mooie, nieuwe herinneringen.

Koffie en taart

Tijdens je shopexcursie hoef je nooit lang te zoeken naar een gezellig koffiehuis, zoals Mok, Onan, Koffie en Staal. De beste plek om je even te verwarmen met een verrukkelijk stuk taart erbij. Ons favoriet taartenadresje is Plant Dragon. Elk baksel is er 100% vegan maar - voor de sceptici - dat proef je niet. Erg lekker!

Staminées en kerstbieren

Wist je dat Stella oorspronkelijk een kerstbier was? En dat de lokale brouwers vandaag voor veel meer keuze aan schuimende kerstspecialiteiten zorgen? Proef ze op de kerstmarkt of stap Bar Malz in de Brusselsestraat binnen en ontdek wat Brouwerij De Coureur, Brouwerij Adept en Hof Ten Dormaal in petto hebben. Echte bierliefhebbers moeten zeker een bezoek – met proeverij - brengen aan de enige echte brouwerij van Stella Artois.

Meer dan kerst

Er valt nog veel meer te beleven en doen in Leuven in de wintermaanden, dus blijf toch een nachtje langer. Wat dacht je van eerst nog een filmavond in Cinema ZED? Een eigenzinnige bioscoop in het hartje van Leuven waar ze de beste films in de beste omstandigheden tonen. Dus zonder reclame of popcorn. Of maak je eigen film, of toch bijna. Met een HoloLens - een slimme bril zeg maar - komen de kunstwerken van de Sint-Pieterskerk tot leven. Topwerk 'Het Laatste Avondmaal' van Dieric Bouts legt al zijn geheimen bloot. Je stapt zowaar tussen de apostelen en Jezus door en elk personage aan de eettafel heeft wel wat te vertellen.

Categorieën