Waaraan herken je een échte Leuvenaar?

Benieuwd naar die locals?
Kom er hier alles over te weten.

Door
Leen Tyrions
15 juli 2022

Mijn thuis is waar mijn Stella staat.

Leuven is de thuisbasis van het grootste brouwerijconcern van de wereld, AB InBev. Beter bekend van het Stella Artois bier dat hier voor het eerst gebrouwen werd in 1926. Wist je trouwens dat Leuvenaars hun pintje bestellen zonder woorden? Eén pink omhoog steken betekent zoveel als: ‘een pintje alsjeblieft!’

't Leives

't Leives is het dialect van Leuven. Oudere Leuvenaars spreken het graag onder elkaar. Wil je zelf een woordje meepraten? Dan kan je nog steeds les volgen bij ‘de Akademie van ’t Leives’. Wil je het graag eens horen? Bezoek dan één van de typische Leuvense biercafés.

OHL

Op zondagmiddag vind je heel wat Leuvenaars aan Den Dreef, het voetbalstadion van de lokale voetbalclub Oud-Heverlee Leuven (OHL). Sinds kort speelt de ploeg opnieuw in eerste klasse, tot groot plezier van de enthousiaste supporters. Nu nog Leuvenaar Dries Mertens overtuigen om Galatasaray achter te laten.

Haat/Liefdeverhouding met de studenten

Leuven is een echte studentenstad. De Leuvenaar is fan van het unieke samenleven van inwoners en studenten, ook al zijn er al eens klachten over nachtlawaai. Maar hey, wat zouden we zijn zonder de studenten?

Fiets is koning

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt: Leuvenaars zijn enthousiaste fietsers. Ze verplaatsen zich graag duurzaam en ecologisch. En met de fiets sta je bovendien op een wip in één van de groene plekjes rond de stad.

Pieterman/Koeienschieter

De bijnamen van de Leuvenaars zijn Pietermannen en Koeienschieters. De eerste naam verwijst naar de inwoners van de oudste parochie (Sint-Pieter) en de tweede bijnaam naar een gebeurtenis in 1691 toen de inwoners op een nacht het vuur openden op (wat zij dachten) vijandige soldaten. De volgende morgen bleek echter dat ze een kudde koeien hadden beschoten.

Optimaliseer het chill-gehalte van je bezoek en boek een gezellig verblijf in de studentenstad.

Categorieën