Passie van de Stemmen

27.04-04.05.2024
Locaties:
• Sint-Jan-de-Evangelistkerk | Abdij van Park, 3001 Leuven
• Sint-Pieterskerk | Grote Markt, 3000 Leuven

Geniet van hemelse klanken tijdens dit polyfoniefestival van topniveau. Passie van de Stemmen brengt de eeuwenoude meerstemmige muziekvorm tot leven in Leuven. Tijdens het festival worden partituren opnieuw geïnterpreteerd en betoverende polyfonische muziekstukken uitgevoerd door topensembles uit binnen- en buitenland.

In Leuven zorgt Alamire Foundation voor de herwaardering van polyfonie en bijgevolg het bewaren van een belangrijk stuk immaterieel erfgoed. Elk voorjaar organiseren zij Passie van de Stemmen in samenwerking met cultuurhuis 30CC. Decor voor dit bijzondere event is de barokke kerk van Abdij Van Park. Een groene oase van rust net buiten de stad, met muziek om stil van te worden. Daarnaast vinden er ook concerten plaats in de gotische Sint-Pieterskerk, pal in het centrum van Leuven.

Vlaamse meesters in muziek

Net als de Vlaamse Primitieven in de schilderkunst veroverden ook de componisten tijdens de renaissance de hele wereld. Ze maakten naam met het componeren van meerstemmige muziek, de polyfonie.

Deze stijl vertrok vanuit eenstemmig gregoriaanse muziek, en voegde telkens een stem toe. De muziekstukken groeiden uit tot bijzonder complexe klankstructuren, waarbij elke zanger meerdere partijen moest kunnen verbinden. Ook de betekenis van teksten werd steeds belangrijker. Vanaf de 15de eeuw golden componisten uit de Lage Landen ('flaminghi') als dé referentie voor deze muziekstijl.

Prachtig meerstemmig

Bij polyfone muziek zingen meerdere stemmen hun eigen melodie. Dat zorgt voor een complexe structuur in de muziek, maar ook voor een buitengewoon harmonieus geheel. Waar eerst een overheersende stem was, evolueerde de muziekstijl zo dat alle stemmen gelijkwaardig werden. De componisten leggen een enorme technische beheersing aan de dag, waarbij ze zorgen voor evenwichtige muzikale lijnen en een prachtige compositie van de stemmen.

@Hans Morren
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.