Vogelbescherming helpt gewonde zwaan

Maandagavond hebben vrijwilligers van Vogelbescherming Vlaanderen een van de zwanenkuikens uit de vijver gevangen, i.s.m. de brandweer van Leuven. Het dier kon al enkele dagen haar familie niet meer bijbenen. Het is voor verzorging overgebracht naar het vogelopvangcentrum in Kieldrecht.

Met een bootje gingen de vrijwilligers de zwaan achterna op de vijver.

Vorige week waren de zwanen nog vrolijk samen op pad, maar dit weekend liep via onze Facebookpagina een melding binnen. Anne merkte op dat een van de jonge zwanen mank liep. "Ze kan de rest van de familie niet bij houden. Zou daar wat aan te doen zijn?"

Wildlife Taxi Team

Ook het Wildlife Taxi Team, een team van vrijwilligers van Vogelbescherming Vlaanderen, werd op de hoogte gebracht. Vrijwilliger Linus Nootens kwam op zaterdagavond een eerste keer ter plaatse. In de gietende regen merkte hij op dat de zwaan inderdaad trilde op haar poot, maar hij kon niet vaststellen of het een (zware) blessure betrof.

Maandagavond keerde Linus terug met regiocoördinator Marc Annemans. De zwanen waagden zich ditmaal niet op het droge, maar de vrijwilligers zagen het zwanenkuiken wel eenzaam ronddobberen. Daarop besloten ze de brandweer van Leuven in te lichten. Die kwam ter plaatse met een bootje, zodat ze de zwaan konden benaderen ín de vijver.

Snijwonde aan poot

Onder leiding van brandweerkapitein Rolph Vanmassenhove slaagden de vrijwilligers erin om de zwaan te vangen in een net. Ze stelden meteen een blessure vast. "Haar afzondering te water ten opzichte van de andere jonge zwanen had een zeer duidelijke reden. Waarschijnlijk kon het slachtoffer haar familie niet meer volgen vanwege de snijwonde aan haar poot", duidt Marc.

Haar afzondering had een zeer duidelijke reden
Marc Annemans (Vogelbescherming Vlaanderen)
Vrijwilliger Linus houdt de zwaan in bedwang.

De hele operatie werd op de voet gevolgd door Zeger Debyser, voorzitter van de Vrienden van de Abdij. "We zijn zowel de brandweer als Vogelbescherming Vlaanderen zeer dankbaar voor het helpen vangen van de gekwetste zwaan."

De zwaan is voor verzorging meegenomen naar het vogelopvangcentrum in Kieldrecht. Na enkele dagen herstel zal ze zich eind deze week terug bij haar familie voegen.

Als je een noodlijdend wild dier aantreft, kan je altijd contact opnemen het Wildlife Taxi Team van Vogelbescherming Vlaanderen op het nummer 03 331 97 00 (van 9 tot 21u).
Meer weten over wat Vogelbescherming Vlaanderen zoal doet? Bezoek hun website.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.