Baanbrekende universiteit

Als stad van kennis en innovatie is Leuven al eeuwenlang nauw verbonden met zijn universiteit. Het stadsbeeld wordt mee bepaald door de indrukwekkende Universiteitsbibliotheek en toren, de Universiteitshal en talloze colleges en faculteiten. Duizenden studenten zorgen voor een levendige en bruisende sfeer. Met meer dan 100 spin-off bedrijven is Leuven bovendien toonaangevend in innoverende projecten in health, high tech en creativiteit.

De historische universiteitshal

Koffie drinken in de Universiteitshal

Welkom in het hart van de KU Leuven, de Universiteitshal. Op deze plek schrijven zich elk jaar duizenden studenten in voor het nieuwe academiejaar. Wat vroeger de Lakenhal van Leuven was, werd al snel na de oprichting van de universiteit in de 15de eeuw gebruikt als leslokaal en bibliotheek.

Bij de brand van 25 augustus 1914 werd de Universiteitshal zwaar beschadigd. Zo'n 300 000 boeken en manuscripten gingen in de vlammen verloren. Na de oorlog kreeg de universiteit een nieuwe bibliotheek en het oude gebouw werd hersteld. Tegenwoordig is het de centrale inschrijvingsplaats en vinden er congressen en doctoraatsverdedigingen plaats. Kom de sfeer opsnuiven in de historische Museumzaal. Je vindt er een gezellige koffiebar en de university shop.

Symbool van de Leuvense universiteit

Bezoek fototentoonstelling Universiteitsbibliotheek

De indrukwekkende Universiteitsbibliotheek met de 87 meter hoge toren geldt als landmark van Leuven. Het gebouw kent een bewogen geschiedenis. Nadat de oorspronkelijke bibliotheek tijdens de Eerste Wereldoorlog werd verwoest, kon dankzij Amerikaanse giften een nieuw monument worden opgetrokken. Het nieuwe pand in neorenaissance-stijl is intussen het symbool voor de universiteit en kennis in Leuven.

Een beklijvende fototentoonstelling neemt je mee doorheen de geschiedenis van het gebouw. Beklim de vijf verdiepingen van de toren en wordt beloond met een panoramisch uitzicht over Leuven.

Ga de sfeer opsnuiven in de Grote Leeszaal

Leeszaal in de Universiteitsbibliotheek

Niet te missen tijdens je bezoek aan de Universiteitsbibliotheek: de Grote Leeszaal. De houten boekenrekken vormen een imposant decor voor studenten die er komen studeren of naslagwerken consulteren. Naast de collectie boeken in de Grote Leeszaal - zo'n 20 000 werken - wordt er nog een groter aantal historische boeken en waardevolle naslagwerken bewaard.

Uniek amfitheater uit 1744

Interieur van het Anatomisch theater

Net tegenover de Kruidtuin staat een bijzonder achthoekig gebouw. Het is het Anatomisch theater, opgericht in 1744 met als doel de perfecte omstandigheden creëren voor het onderzoeken van het menselijk lichaam. De hoge ramen zorgden voor voldoende lichtinval, terwijl de studenten op houten tribunes rondom de dissectietafel alles konden meevolgen. Twee kleinere ruimtes deden dienst als bewaarkamer en voorraadkamer.

Health House: nieuwe horizonten in de gezondheidstechnologie

Interactieve beleving in Health House

Opkomend project Health House toont op een interactieve manier de toekomst van gezondheid en zorg. Maak kennis met baanbrekende technologieën en high tech innovatie en hun toepassing in de medische wereld. Health House zet de toptechnologie in de kijker die in en rond Leuven wordt ontwikkeld en toegepast.