Het kunstwerk

Wandel in de voetsporen van Lemaître

Ga op stap en kom alles te weten over Lemaître en het ontstaan van het universum. Tijdens deze wandeling (2 km) in het centrum van Leuven stop je bij 80 medaillons.

Sommige locaties zijn gelinkt aan het leven en werk van Georges Lemaître. Op andere locaties leer je het kunstwerk beter begrijpen. Je ontdekt ook tal van interessante weetjes over Leuven en het universum.

  • De brochure met de wandeling vind je bij Visit Leuven (Naamsestraat 3, 3000 Leuven)
  • Ontdek de 80 medaillons ook op deze kaart

1 meter = 10 miljoen jaar terug in de tijd

Het kunstwerk neemt de volledige binnenstad in. De binnenstad staat symbool voor ons universum. Midden in de stad stelt een centraal medaillon onze positie op aarde voor, vandaag 13,8 miljard jaar na de oerknal. De ring van Leuven symboliseert het begin van ons universum, het oeratoom of dag nul. Naarmate je vanuit het centrum richting de ring wandelt, ga je steeds verder in de ruimte en steeds verder in het verleden. Elke meter die je aflegt, voert je wel 10 miljoen jaar terug in de tijd. Onderweg ontmoet je kleinere medaillons die verschillende sterrenstelsels voorstellen.

Centraal medaillon

Centraal in de stad ligt het grote centrale medaillon van het stadskunstwerk. Het staat voor ons gezichtspunt vanop aarde. Van hieruit kijken wij naar het immense heelal. Deze installatie scant de hemel en toont via ledverlichting welke sterrenstelsels en andere hemellichamen zich op dat moment boven Leuven bevinden en op welke afstand. Je leest ook de snelheid waarmee ze zich van ons verwijderen of dichterbij komen.

80 kleine medaillons

Verspreid in de stad liggen er maar liefst 80 kleine medaillons die verschillende sterrenstelsels voorstellen. Je komt ze vanzelf tegen wanneer je door de stad wandelt. Wanneer we naar de ruimte kijken, dan kijken we terug in de tijd. Op elk medaillon vind je de leeftijd van het universum op het moment dat het licht van het sterrenstelsel in kwestie begon aan zijn reis naar de aarde.

Credits • Oeratoom, 2022

Een kunstwerk gemaakt door Félicie d’Estienne d’Orves.
Een eerbetoon aan Georges Lemaîtres “Hypothese van het oeratoom”, 1931.

  • Wetenschappelijk adviseurs: Thomas Hertog, Jean-Pierre Luminet, Fabio Acero
  • Wetenschappelijke gegevens: Fabio Acero
  • Programmering: Fisheye
  • Productie: Fisheye (centrale ring), Atelier Michel Delarasse (bronzen medallion)
  • Ontwerpadviseur: Sebastien Wierinck Workshop (SWWS)
  • Productie: Félicie d’Estienne d’Orves & KU[N]ST Leuven
  • Producent: Nicolas Wierinck / Archer & Weaver

Een initiatief van: KU[N]ST Leuven, het samenwerkingsverband van stad Leuven en KU Leuven, met de steun van De Nieuwe Opdrachtgevers / Les Nouveaux Commanditaires.

Bemiddelaars: Louise Goegebeur en Julie Goossens