Water in Leuven

In Leuven kan je op verrassend veel plekken van water genieten. Heerlijk ontspannen met een hapje en drankje, samen sporten en fijn spelen op of naast het water. En natuurlijk ook de rust ervaren die het op je heeft. Ontdek alle tips in deze blog.

Door
Leen Tyrions
31 mei 2022

Eten met zicht op het water

Voor ieder wat wils in de hipste wijk van Leuven, de Vaartkom, met zicht op de gezellige jachthaven. Zo is er het gastronomische Gastrobar Hop, het vegetarische Noordoever of de gezellige koffiebar Mad Mum Coffee. Of ga eens langs bij OPEK/Café Entrepot of Bar Florida. En wat hebben ze gemeenschappelijk? Zicht op het water!

Kinderen en water

Water is er natuurlijk ook om mee te spelen, lekker verfrissend op een warme dag. Zo is er de grote fontein vlakbij de universiteitsbibliotheek en de waterspeeltuin in het Sluispark, aan de Vaartkom.

Net buiten het centrum vind je het provinciedomein, door de locals ook wel eens het vijverpark genoemd. Naast de vijvers, waar je op kan roeien, is er ook een openluchtzwembad en een nieuwe speeltuin met waterbeleving.

Waterpret in het Sluispark
Sluispark

Actie op en naast het water

De Dijle, de centrale rivier van Leuven, kan je ook bevaren met een kano. Je vertrekt in Korbeek-Dijle en komt aan in het kasteelpark Arenberg.

Geen zin om nat te worden? Langs de Vaart is het fijn fietsen. En makkelijk, want het is vlak en altijd rechtdoor. Passeer zeker bij Coupe Matadi waar je de lekkerste ijsjes (en bovendien biologisch en met minder suiker!) proeft op het dek van een aangemeerde boot.

Water om tot rust te komen

Even behoefte aan wat rust? Neem die gezellig naast het water. Speciaal daarvoor maakte de stad de Dijleterrassen. Zitbankjes naast de Dijle waar je de stadslegende van Fiere Margriet ontdekt.
Of bezoek één van de parken waar water een centrale rol speelt: de Vijvers van Bellefroid in Wilsele (10’ fietsen van centrum) of de vijvers aan Abdij van Park (30’ wandelen van centrum).

Logeren dicht bij het water? Dat kan! Het Begijnhof Hotel en Martin's Klooster bevinden zich vlakbij de Leuvense Dijle.

Boek hier je overnachting

Vijver met weerspiegeling van de abdij
Abdij van Park • Park Abbey