De Vredesbeiaard

De Vredesbeiaard: 100 jaar na WO I

Sinds 11 november 2018 weerklinkt de Vredesbeiaard over het domein van de Abdij van Park. De beiaard staat helemaal in het teken van vrede en verzoening. Bekijk de ontstaansgeschiedenis via de tijdlijn hieronder:

Bekijkt u deze pagina mobiel? Swipe dan hieronder naar links.
Bekijkt u deze pagina op computer/laptop? Klik dan rechts op het pijltje, naast de titel en de foto.

Het verhaal in een notendop

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, in 1914, verloren meer dan 240 Leuvense burgers het leven tijdens de beruchte Brand van Leuven. Ook monumenten en kunstwerken gingen in vlammen op, zoals de beiaard in de Sint-Pieterskerk. Die kwam oorspronkelijk uit de toren van de Sint-Jan-Evangelistkerk, de parochiekerk in de Abdij van Park.

Door cultuur verbinden

In 2014, exact 100 jaar na de feiten, kwam de stadsarchivaris van de Duitse stad Neuss tot een schokkende ontdekking. Blijkbaar waren reservisten uit zijn stad destijds mee verantwoordelijk voor de meest tragische bladzijde uit de Leuvense geschiedenis. Daarom tekenden Leuven en Neuss in 2016 een samenwerkingscharter “om door cultuur te verbinden wat ooit door vuur gescheiden was”.

Een eeuw nadat deze steden tijdens WO I als vijanden tegenover elkaar stonden, zijn zij nu partners voor een nieuwe vredesbeiaard in de Abdij van Park. De reconstructie van de 18e- eeuwse beiaard stond dan ook volledig in het teken van vrede en verzoening. De beiaard weerklonk voor het eerst opnieuw op 11 november 2018 (Wapenstilstand).

Financiering

De beiaard is een replica van de oorspronkelijke beiaard: hij telt 40 klokken en weegt 10 ton. De realisatie van de nieuwe vredesbeiaard vergde een financiële inspanning van 500.000 euro. Hij werd gefinancierd door de stad Leuven, de stad Neuss en via crowdfunding.

Blijf op de hoogte van alle Vredesbeiaardnieuws en -concerten en word lid van de Facebookgroep 'Vredesbeiaard Abdij van Park' !
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.