Vredesbeiaard

Symbool voor hoop en vrede

De kerktoren van Abdij van Park, die hoog boven de abdijsite uit toornt, trekt meteen je aandacht. Bovendien herbergt hij met de Vredesbeiaard het grootste muziekinstrument ter wereld. De Vredesbeiaard van Abdij van Park is een van de vijf Leuvense beiaarden.

Door cultuur verbinden

De oude 18e-eeuwse beiaard van de abdij met zijn veertig klokken werd in de Franse tijd door de paters gered doordat ze hun klokken op het domein hebben… begraven. Later ruilden ze hun goede klokken voor de vals klinkende exemplaren van de Sint-Pieterskerk, die ze verkochten. Met andere woorden: in de Sint-Pieterskerk hing lange tijd de oude abdijbeiaard. Tot de toren van de kerk aan het begin van WOI bij de brand van Leuven werd verwoest. Onder meer door toedoen van een bataljon militairen uit Neuss.

Een eeuw nadat Leuven en Neuss als vijanden tegenover elkaar hadden gestaan, besloten ze samen een nieuwe vredesbeiaard te realiseren en zo ‘door cultuur te verbinden wat ooit door vuur gescheiden was’. Een uniek project, want de 40 klokken tellende en tien ton wegende replica was de allereerste reconstructie van een historische beiaard in de geschiedenis.

Op 11 november 2018, 100 jaar na Wapenstilstand, werd de Vredesbeiaard in Abdij van Park officieel ingehuldigd. Sinds die dag vormt hij een symbool van hoop en een herinnering aan het belang van wereldvrede.

Praktisch

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.