Vesper concerten

In samenwerking met Alamire Foundation organiseren we eind november twee vesperconcerten.  Eeuwenoude gezangen evoceren de rust en intensiteit van een vesperdienst. Deze muziek, bedoeld voor het avondgebed, weerklinkt in de sfeervolle kerk van de Abdij van Park. Kom tot rust op zondagnamiddag bij polyfone pareltjes uit de vespertraditie.

 

27/11 en 4/12 om 15u

Ensemble Gemma

Het vocaal ensemble Gemma werd in 2006 opgericht door zangeres, musicologe en pedagoge Karin Lagergren, momenteel in residentie is bij de Alamire Foundation, met als doel het uitvoeren van Scandinavische liturgische muziek uit middeleeuwse bronnen. Gemma zingt een selectie van vespergezangen uit de Cantus sororum.

De programma’s van het ensemble komen voort uit onderzoek in archieven en bibliotheken en presenteren vaak muziek die zelden of nooit voor een modern publiek werden uitgevoerd. Gemma trad op tijdens festivals als de Oslo Medieval Music Days, het NoMeMus Festival voor middeleeuwse muziek in Söderköping, de Trollhättan Oude Muziekdagen en talloze concerten. Gemma werkt met een variabele groep zangers voor elke productie. Gemma realiseerde drie CD’s: The Office of St Sigfrid - Celebremus karissimi, The Torstuna Missal en Maria! Maria! Meer informatie over Gemma is te vinden op www.karinlagergren.se.

Tijdens het Vesperconcert wordt een selectie van vespergezangen uit drie tradities uit het middeleeuwse Zweden gebracht.

Zondag 27 november 2022, om 15u

Cappella Pratensis

Het vocaal ensemble Cappella Pratensis is gespecialiseerd in de polyfone meesterwerken uit de 15de en 16de eeuw, in het bijzonder uit de Lage Landen. Het ensemble zingt rechtstreeks uit de bron, opgesteld rond een centrale muziekstandaard met facsimile-uitgaven van de koorboeken, of rond een projectiescherm met beelden van de originele handschriften. Concerten worden grondig voorbereid en wetenschappelijk onderbouwd. Daarbij werkt Cappella Pratensis nauw samen met de Alamire Foundation, het internationaal centrum voor de studie van muziek in de Lage Landen. Naast deze meer traditionele producties werkt Cappella Pratensis regelmatig samen met verrassende partners als dansgezelschappen, jazzmusici en theatermakers. Tot eind 2024 pakt Cappella Pratensis uit met het vijfjarenproject De Bossche Koorboeken, waarin het ensemble na eeuwen de muziek uit de schitterende collectie koorboeken van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in ‘s-Hertogenbosch weer tot klinken brengt.

Meer informatie op www.cappellapratensis.nl

Het Nederlandse vocaal ensemble Cappella Pratensis brengt op 4 december een evocatie van de vesperliturgie voor Maria Magdalena.

Zondag 4 december 2022, om 15u

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.