Tussen Hemel en Aarde

Sinds begin maart 2020 vormt de pas gerestaureerde Sint-Pieterskerk het decor voor een zinnenprikkelende beleving. Laat je meenemen in het boeiende verhaal van de gotische kerk en maak kennis met haar kunstschatten via mixed-reality. Door het Coronavirus is het nieuwe onthaal tijdelijk gesloten. 

Topwerken op hun authentieke locatie

De Grote Markt is het historisch hart van Leuven met het stadhuis en de Sint-Pieterskerk. Na jarenlange restauratiewerken straalt de imposante gotische kerk sinds begin maart weer in volle glorie. Je ontdekt er een unieke collectie van kunstwerken in hun oorspronkelijk historisch kader, op de plek waarvoor ze zo'n zes eeuwen geleden gemaakt werden. Met als absolute topper 'Het Laatste Avondmaal' van de Leuvense meester Dieric Bouts. Een verplichte stop tijdens je bezoek aan Leuven.

Dieric Bouts: stadsschilder van Leuven

Slecht een handvol 15de-eeuwse triptieken van het kaliber van 'Het Laatste Avondmaal' is vandaag nog te bewonderen op hun originele plaats. Het drieluik is bovendien een op en top Leuvens werk. Bouts verplaatste de gebeurtenis uit het leven van Christus naar zijn tijdperk en zijn stad, Leuven. Jezus en zijn apostelen zitten te tafelen in een 15de-eeuwse patriciërswoning. Door de vensters zie je de huidige Grote Markt, met het gotische stadhuis in opbouw. De schilder maakt op een geniale, innovatieve manier gebruik van perspectief.
Bouts wordt beschouwd als een buitenbeentje binnen de Vlaamse Primitieven. Zijn typische schilderstijl weert iedere dramatiek en ademt ingetogenheid. Een mooi voorbeeld daarvan is de triptiek 'De marteling van de Heilige Erasmus', eveneens te bewonderen in de Sint-Pieterskerk.

Ontdek 12 meesterwerken

Ook andere kunstschatten krijgen een vooraanstaande plaats in de kerk, twaalf in totaal, zoals het praalgraf van hertog Hendrik I van Brabant, de schilderijenreeks van de Leuvense legende 'Fiere Margriet', de 'Sedes Sapientiae', het 'Triomfkruis' van Jan Borman en de Sacramentstoren. Ook de 'Edelheeretriptiek' (1443), de oudste kopie van de wereldvermaarde 'Kruisafneming' van Rogier van der Weyden, schittert in zijn eigen kapel in de kerk. Via een mixed reality worden de kunstwerken tot leven gebracht en ontdek je het bruisende Leuven van vroeger én nu.

Praktisch

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.