Passie van de Stemmen

Een meerstemmig jubileum

2021 is een jubileumjaar voor de polyfonie. De Alamire Foundation viert in 2021 zijn dertigste verjaardag. Als centre of excellence van de KU Leuven en creative ambassador van de stad Leuven engageert de Foundation zich sinds 1991 voor onderzoek en valorisatie van gregoriaans en polyfonie uit de Lage Landen.

Alamire en 30CC werken al 30 jaar intens en graag samen om dit unieke erfgoed te laten weerklinken in kerken en abdijen zoals bij Abdij van Park.

Alamire Foundation - Passie van de Stemmen Cappella Mariana

Programma

Na het openingsconcert van het festival met Engelse muziek uit een manuscript van Petrus Alamire, verschuift de focus naar de tweede helft van de 16de eeuw. In 1521 zag Philippus de Monte het levenslicht in Mechelen, waar hij vermoedelijk als koorknaap werd opgeleid in de Sint-Romboutskathedraal. Zijn bloeiende carrière bracht hem in Italië, Engeland, Wenen en Praag, waar hij overleed in 1603. Hij was een van de meest productieve componisten van zijn tijd, met niet minder dan 1.200 madrigalen, 300 motetten en 40 missen op zijn actief.

Passie van de Stemmen neemt de gelegenheid te baat om het werk van deze minder bekende grootmeester de aandacht te geven die hij verdient.

Motetten

Stile Antico

 • Philippus de Monte en William Byrd
 • wo 10/11/2021 - 20:30
  Sint-Jan-de-Evangelistkerk, Abdij van Park

DeVespers 1

Cappella Mariana

 • Philippus de Monte in Praag
 • zo 21/11/2021 - 15:00
  Sint-Jan-de-Evangelistkerk, Abdij van Park

Madrigali Spirituali

Vox Luminis

 • Philippus de Monte
 • vr 26/11/2021 - 20:30
  Sint-Jan-de-Evangelistkerk, Abdij van Park

Over Alamire Foundation

Internationaal centrum voor de studie van de muziek in de Lage Landen

Als centre of excellence verbonden aan KU Leuven laat de Alamire Foundation vanop de historische site van de Abdij van Park muzikaal erfgoed van eeuwen geleden tot leven komen.

In het Huis van de Polyfonie ontrafelt ze de meerstemmigheid tot in haar kleinste details. Het innovatieve Alamire Digital Lab, het Alamire Sound Lab en de Integrated Database for Early Music worden in het research data centre van de Library of Voicesomringd door wetenschappelijke naslagwerken, vroege drukken en eeuwenoude handschriften.

Met de titel van creative ambassador blijven we, gedreven door innovatief onderzoek, de veelzijdigheid van het gregoriaans en de meerstemmige muziek uit de Lage Landen wereldwijd verder uitdragen.

Blijf op de hoogte

Krijg de laatste nieuwtjes en ons evenementenkalender in je mailbox en vind ons ook op Facebook!

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.