Titel

Waarom Leuven?

De studenten zorgen voor een jonge, bruisende sfeer en een prettige drukte in het eeuwenoude centrum. Dankzij de universiteit is Leuven al eeuwenlang een innovatieve kennisstad. De historische binnenstad pronkt met prachtige monumenten en rijk erfgoed, maar ook met moderne stadsvernieuwingsprojecten. Cultuur en creativiteit heersen. Bovendien is de thuishaven van Stella Artois een pleisterplaats voor bierliefhebbers en zij die houden van lekker eten. Een gezellig winkelcentrum voor veeleisende shoppers. Kortom, in Leuven voel je de troeven van een grootstad in een charmante setting op mensenmaat.

Universiteitsstad: kennis en innovatie

Grote leeszaal van de Universiteitsbibliotheek
Studeren in de grote leeszaal van de Universiteitsbibliotheek

De KU Leuven bepaalt al zes eeuwen mee het stadsbeeld van Leuven. In 1425 wordt in de imposante lakenhal de pas opgerichte universiteit ondergebracht. In de jaren nadien groeit het aantal studenten en faculteiten gestaag. Het prestige van de Leuvense universiteit straalt met beroemde studenten als de humanist Erasmus, cartograaf Mercator en anatoom Vesalius. Niet voor niets liet Thomas More hier in 1516 zijn befaamde “Utopia” drukken. Talloze colleges verschijnen in het straatbeeld, in een variatie aan bouwstijlen, zoals ze tot vandaag de binnenstad sieren. De KU Leuven groei uit tot een befaamde universiteit met een grote aantrekkingskracht. Ze is de oudste van alle nog bestaande katholieke universiteiten in de wereld. Kennis, innovatie en wetenschappelijk onderzoek staan er centraal. Dat de universiteit innoveert, is duidelijk door de baanbrekende onderzoeken en uitvindingen die hier gebeuren. Meer dan 100 spin-off bedrijven maken van Leuven het hart van de vooruitgang in health, high tech en creativiteit.

Historisch en hedendaags

Gezellig kasseistraatje in het Groot Begijnhof (c) Designskills
Kasseistraatje in het Groot Begijnhof

De trots van Leuven is het indrukwekkende stadhuis, met zijn sierlijke torentjes en 236 beelden één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. Het Groot Begijnhof, Unesco werelderfgoed, is een oase van rust waar de sfeer van lang vervlogen tijden hangt tussen de kasseistraatjes en pittoreske huisjes. Deze worden vandaag bewoond door professoren en studenten. Rust en stilte heersen ook in de Kruidtuin, de oudste van België. Verspreid over de stad vind je de vele historische universiteits-colleges en andere -gebouwen zoals de de voormalige Lakenhalle en het Anatomisch theater. Na WOI verrijst de nieuwe Universiteitsbibliotheek met beiaardtoren. Achter de imposante leeszaal worden meer dan 1,5 miljoen boekdelen bewaard.  Er zijn de vele monumentale kerken en liefst vier abdijen: Abdij van Park, Abdij Keizersberg, Sint-Geertruiabdij en Abdij van Vlierbeek.

Naast historische gebouwen vind je in Leuven ook moderne architectuur waaronder het M-Museum Leuven (Stéphane Beel), de Campusbibliotheek Arenberg (Rafael Moneo) en het CERA-bankkantoorgebouw (Robbrecht & Daem). De oude industriezone Vaartkom is in volle transformatie. Opgeknapte fabriekspanden worden ingenomen door winkels, restaurants, eigentijdse appartementen en kantoren.  

Voor kunstliefhebbers

Het Laatse Avondmaal, triptiek van Dirk Bouts in de Sint-Pieterskerk
'Het Laatste Avondmaal', meesterwerk van Dirk Bouts

Leuven is ook een stad voor kunstliefhebbers. M-Museum Leuven brengt op een verrassende manier oud en nieuw samen. Belgisch toparchitect Stéphane Beel integreerde historische panden in een strak geheel met hedendaagse architectuur. Het museum brengt beeldcultuur van toen en nu, onder één dak. De combinatie van oude meesters en hedendaagse kunst, gepresenteerd doorheen de eigen collectie en tijdelijke tentoonstellingen, maakt M uniek in Vlaanderen. Iets verderop, herbergt de Sint-Pieterskerk heel wat kunstschatten. Absoluut meesterwerk is ‘Het Laatste Avondmaal‘ van de Vlaamse primitief Dirk Bouts. De triptiek hangt nog steeds in de kapel waarvoor hij ruim 500 jaar geleden werd geschilderd.

Thuishaven van Stella

Historische brouwzaal van De Hoorn met koperen ketels
Brouwzaal van voormalige brouwerij De Hoorn, nu eventhall

In Leuven moet je zeker genieten van een frisse pils of streekbiertje op een gezellig terras of in een van de vele authentieke cafés. In 1926 werd hier, in brouwerij De Hoorn, de eerste Stella gebrouwen. Vandaag onderdeel van het grootste brouwerijconcern ter wereld, AB Inbev, is Stella Artois nog steeds stevig geworteld in thuisstad Leuven. In het weekend kan je een bezoek brengen aan de brouwerij in volle actie. Het contrast kan niet groter zijn dan met huisbrouwerij Domus waar het bier rechtstreeks van de ketel naar de tap stroomt. In de rand rond Leuven vindt je enkele artisanale brouwerijen het bezoeken waard. 
Tijdens de jaarlijkse Leuven Bierweekends, in april, zet Leuven haar naam van bierstad extra in de verf. Geniet tijdens drie opeenvolgende weekends van bierfestivals, -workshops, verrassende proeverijen en brouwerijbezoeken. Een must voor elke bierliefhebber. 
 

Compact, gezellig, voor elk wat wils

Koffie en staal, koffiebar en winkel, net buiten het historische hart van Leuven
Koffie en staal, koffiebar en winkel

Alle bezienswaardigheden liggen in Leuven op wandelafstand van elkaar, of op fietsafstand. Ook voor een ritje naar de groene stadsrand is een fiets huren handig. Het grote, diverse aanbod aan restaurants en winkels maakt je trip in Leuven compleet. Ga lekker lunchen of dineren in de straatjes rond de Grote en de Oude Markt. Keuze te over: van Leuvense ‘haute dogs’ of een vegetarische schotel, over traditionele Vlaamse specialiteiten tot gastronomisch verfijnde keuken. Aan hippe koffiebars geen gebrek. Flaneer door de winkelstraten met trendy designwinkels, unieke boetieks, grotere ketens en tal van speciaalzaken. Ook elke eerste zondag van de maand kan je hier komen ‘shoppen’. Beleef samen met de Leuvenaars de gezelligheid van hun compacte stad. 

Leuven centraal gelegen, makkelijk bereikbaar

Waar ligt Leuven?
Leuven ligt in het hart van België en Europa

Leuven ligt pal in het centrum van België, zo'n 30 km ten oosten van Brussel. Met de trein reis je comfortabel vanuit de buurlanden naar het hart van onze stad. Ook van Brussels National Airport (Zaventem) gaat een regelmatige treinverbinding die je in minder dan een kwartier naar Leuven. Waar je België ook binnenrijdt met de wagen, je bent altijd op een boogscheut van Leuven. Van hier uit kan je ook snel en makkelijk naar andere Vlaamse steden reizen.