Titel

Tussen Hemel en Aarde | vanaf 07.03.2020

Beleef 'Het Laatste Avondmaal' van Dieric Bouts in het nieuwe bezoekerscentrum Sint-Pieterskerk

Vanaf 7 maart 2020 vormt de pas gerestaureerde Sint-Pieterskerk het decor voor een zinnenprikkelende beleving. Laat je meenemen in het boeiende verhaal van deze gotische kerk en maak kennis met haar kunstschatten in hun authentieke context.

Topwerken op hun authentieke locatie

Sint-Pieterskerk interieur

De Grote Markt is het historisch hart van Leuven, met het stadhuis en de Sint-Pieterskerk. De imposante gotische kerk zal vanaf maart 2020, na ruim 20 jaar van restauratiewerken, volledig in ere hersteld zijn. Vanaf dan zullen ook de kunstschatten meer dan ooit tot hun recht komen. Je ontdekt er een uniek ensemble van werken in hun oorspronkelijk historisch kader, op de plek waarvoor ze bedoeld waren, met als absolute topper 'Het Laatste Avondmaal' van de Leuvense meester Dieric Bouts.

Dieric Bouts: Vlaamse Primitief, stadsschilder van Leuven

Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts, Leuven

Vandaag is slecht een handvol 15de-eeuwse triptieken van het kaliber van 'Het Laatste Avondmaal' van Dieric Bouts op hun originele plaats te bewonderen. Het is bovendien een op en top Leuvens werk. Bouts verplaatste de gebeurtenis uit het leven van Christus naar zijn tijdperk en zijn stad (1468). Jezus en zijn apostelen zitten te tafelen in een 15de-eeuwse patriciërswoning, met 15de-eeuwse kleren. Door de vensterluikjes zie je de Grote Markt, tijdens de bouw van het gotische stadhuis. Dieric Bouts zet het geheel op een geniale manier in de verf door het gebruik van perspectief. Bouts wordt beschouwd als een buitenbeentje binnen de Vlaamse Primitieven omdat hij steevast dramatiek weerde uit zijn werken. Door zijn typische schilderstijl, die een sfeer van ingetogenheid ademt, wordt hij ‘de schilder van de stilte’ genoemd.
De Sint-Pieterskerk toont ook een tweede triptiek van de Leuvense stadsschilder: 'De marteling van de Heilige Erasmus'.

Ontdek 12 Vlaamse meesterwerken op één plek

Sint-Pieterskerk Leuven Naaf

Daarnaast krijgen nog andere kunstwerken een vooraanstaande plaats in de kerk, 12 in totaal, zoals het praalgraf van Hendrik I, de schilderijenreeks van 'Fiere Margriet', de Sedes Sapientiae, het 'Triomfkruis' van Jan Borman of de Sacramentstoren. Ook de 'Edelheeretriptiek' (1443), de oudste kopie van de wereldvermaarde 'Kruisafneming' van Rogier van der Weyden (1438), zal terug schitteren in zijn eigen kapel in de kerk. 

De kunstwerken komen tot leven en je ontdekt het bruisende Leuven van vroeger én nu.