Titel

Passie van de stemmen | 02.05 - 09.05.2020

Voor pers en professionals

Geniet van hemelse klanken tijdens dit polyfoniefestival van topniveau. In Leuven worden oude muziekstukken nieuw leven ingeblazen en partituren opnieuw geïnterpreteerd. Zo wordt Vlaamse veelstemmige muziek beetje bij beetje herontdekt. Tijdens Passie van de stemmen brengen ensembles betoverende polyfonische muziekstukken opnieuw tot leven. Decor voor dit bijzondere festival is de barokke kerk van de Abdij van Park. Een stiltegebied net buiten de stad met muziek om stil van te worden.

Vlaamse Meesters in muziek

Abdij van Park | Meerstemmige muziekpartituur
Meerstemmige muziekpartituur uit de polyfonie

Net als de Vlaamse Primitieven in de schilderkunst veroverden ook de componisten tijdens de Renaissance de hele wereld. Ze maakten naam met het componeren van meerstemmige muziek, de polyfonie.

Deze stijl vertrok vanuit eenstemmig Gregoriaanse muziek, en voegde telkens een stem toe. De muziekstukken groeiden uit tot bijzonder complexe klankstructuren, waarbij elke zanger meerdere partijen moest kunnen verbinden. Ook de betekenis van teksten werd steeds belangrijker. Vanaf de 15de eeuw golden componisten uit de Lage Landen ('flaminghi') als dé referentie voor deze muziekstijl. 

prachtig meerstemmig

Psallentes ensemble ©Voce et Organo_Tommy Moriau
Vocaal ensemble Psallentes, met Leuven als thuisbasis

Bij polyfonische muziek zingen meerdere stemmen hun eigen melodie. Dat zorgt voor een complexe structuur in de muziek, maar ook voor een buitengewoon harmonieus geheel. Waar eerst een overheersende stem was, evolueerde de muziekstijl zo dat alle stemmen gelijkwaardig werden. De componisten leggen een enorme technische beheersing aan de dag, waarbij ze zorgen voor evenwichtige muzikale lijnen en een prachtige compositie van de stemmen.

eeuwenoude muziek komt weer tot leven

Abdij van Park | Huelgas ensemble © Alidoor Dellafaille
Huelgas ensemble tijdens Passie van de stemmen festival

In Leuven zorgt de Alamire Foundation voor een herwaardering van deze eeuwenoude muziekvorm. Door het interpreteren en digitaliseren van oude partituren blijft zo een stuk erfgoed bewaard. Elk jaar in april worden topensembles uitgenodigd voor een optreden in de barokke kerk van Abdij van Park.

Ze brengen oude muziek in een bijzondere interpretatie. Het festival Passie van de stemmen wordt georganiseerd door Alamire Foundation en 30CC.