Titel

De Arenbergs | 20.10.2018 - 20.01.2019

Voor pers en travel trade professionals

Een roemrijke adellijke familie. Dat zijn de Arenbergs. Het Arenbergkasteel in Heverlee, Leuven, was één van hun kroondomeinen in de Lage Landen, maar hun invloed reikte tot diep in Europa en ver daarbuiten. Vijf eeuwen lang waren deze markante figuren niet weg te denken van het politieke, militaire, economische en culturele schouwtoneel. Die veelzijdigheid komt dit najaar tot leven in een festival en twee tentoonstellingen.

 

Toptentoonstelling in M: unieke reünie van een oeuvre

portret Guyla Benczúr (c) Bruno Vandermeulen, KU Leuven
Hertogin Engelbert Marie van Arenberg

De tentoonstelling belicht het wel en wee van de Arenbergfamilie, hun politieke en militaire lotgevallen, hun economische impact, hun kosmopolitische levensstijl en hun bijzondere interesse voor kunst en cultuur. De kunstcollecties van de Arenbergs raakte in de loop van de 20ste eeuw verspreid. In M wordt een select aantal stukken uit binnen- en buitenland voor het eerst weer samengebracht. Topstukken van o.a. Rubens, Veronese, Dürer en Jordaens worden afgewisseld met een prachtige collectie kostuums en textiel van de familie. 

Speciaal voor deze gelegenheid hebben vooraanstaande musea als de National Portrait Gallery, National Gallery, Victoria and Albert, The Met, Kunst- historisches Museum Wien werken in bruikleen gegeven. Daarnaast zijn er talrijke schilderijen uit privécollecties te bewonderen. Je krijgt ook allerhande preciosa en archiefstukken te zien zoals de nooit eerder getoonde handgeschreven partituur van Vivaldi en de perkamenten rol Rouleau d'Arenberg. Kortom, een eenmalige reünie van een gevarieerd en kwalitatief hoogstaand oeuvre.

Duo-tentoonstelling: Adellijk wonen

Het riante Arenbergkasteel, voormalige residentie van de adellijke Arenbergfamilie
Het Arenbergkasteel, nu wetenschapscampus van de KULeuven

De expo in M wordt geflankeerd door ‘Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee van Croÿ naar Arenberg’ in de Universiteitsbibliotheek. De tentoonstelling vertelt de uitzonderlijke geschiedenis van het indrukwekkende Arenbergkasteel, zijn interieur en bewoners aan de hand van prachtige tekeningen, prenten, waardevolle boeken en manuscripten. Immersieve technologie dompelt de bezoeker onder in de bouwgeschiedenis van het kasteel.  

  • 20.10.2018 - 20.01.2019
  • Locatie: Universiteitsbibliotheek 
  • Persinfo: Press room

Festival: Vijf eeuwen Arenberg, Blauw Bloed in Leuven en Europa

Frans Pourbus de Jonge (toegeschreven aan) © Bruno Vandermeulen - KU Leuven
Familieportret van Karel van Arenberg en Anna van Croy

Met een keur aan evenementen geeft het Arenberg Festival een unieke inkijk in het leven van de adellijke familie over een periode van maar liefst vijf eeuwen. Het festival belicht de rijke geschiedenis van de Arenbergs in al haar facetten: hun bijzondere interesse voor kunst, cultuur, wetenschap en natuurbeheer, maar evenzeer hun politieke en economische impact en hun Europese kosmopolitische levensstijl. Het feestelijke startschot wordt gegeven tijdens het weekend van 20 en 21 oktober 2018 in het Kasteelpark Arenberg in Heverlee, een voormalige residentie van de familie en vandaag de riante wetenschapscampus van de KU Leuven. Een uitgebreid evenementenprogramma toont drie maanden lang de grote invloed van de Arenbergs op de stad en de regio. 

  • Een uitgebreider overzicht van de highlights van het festivalprogramma vind je hier.