Titel

PARCUM vanaf deze winter permanent open

PARCUM vanaf nu doorlopend open

Het Spreekhuis en de toren van de abdijkerk

Sinds 11 december kunnen bezoekers in PARCUM, het museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur in Abdij van Park in Leuven, het hele jaar door terecht voor een museumbezoek. Het museum installeert een permanente opstelling.

Sinds de opening van PARCUM in 2017 presenteerde het museum alleen tijdelijke tentoonstellingen. Tussentijds sloot het museum telkens even de deuren. Vanaf 11 december zal het museum dus voortaan permanent te bezoeken zijn. PARCUM ligt in het unieke abdijcomplex Abdij van Park, dat momenteel nog in volle restauratie is. Naarmate de historische ruimtes verder opgeleverd worden, kan het museum almaar uitbreiden.

“Omdat een volwaardige permanente opstelling pas mogelijk is als de abdij volledig gerestaureerd is, hebben we besloten om nu al in een voorlopige permanente opstelling te voorzien”, zegt curator Liesbet Kusters. “Als museum is het belangrijk om het hele jaar door bezoekers te kunnen ontvangen.”

This is not a collection

Dit voorjaar konden de bezoekers in PARCUM kennismaken met de eerste collectiepresentatie van het museum. ‘This is not a collection’ werd nadien omgebouwd tot een permanente opstelling.

“Religieus erfgoed is enorm divers, maar ook zeer actueel. De bezoeker kan er zich verwachten aan verrassende, herkenbare en ontwapenende objecten die een verhaal vertellen over de zoekende mens”, legt Liesbet Kusters uit. “We tonen enkele topstukken, zoals een werk van Michiel Coxcie, maar ook de religieuze ‘kitsch’.”

Permanent aanbod aangevuld met tijdelijke expo’s

Sinds 11 december 2019 is het museum altijd toegankelijk. Maar evengoed blijft het inzetten op thematentoonstellingen. Zo laat PARCUM deze winter de stille getuigen van het kerstverhaal aan het woord in 'De stille getuige' (tot 2 februari 2020). Die neemt de bezoeker mee op een tocht langs Bijbelse figuren over vroegmiddeleeuwse missionarissen, tot pelgrims en vluchtelingen.

Meer info? Bezoek de website van PARCUM !