Titel

Nieuws en verhalen uit Abdij van Park

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen op en rond de abdijsite en like de Abdij van Park op Facebook!

Locals aan het woord: Jogchum

Jogchum Vrielink

Vogelspotter Jogchum trekt vaak met zijn kinderen naar de Abdij van Park. “Er zitten heel veel leuke soorten: waterrallen, cetti’s zangers, ijsvogels, watersnippen, allerlei steltlopertjes, blauwe reigers, zilverreigers… Mijn zoontjes zien die dieren voor de eerste keer, en hun enthousiasme werkt aanstekelijk.”

Bezoekers aan het woord: Karen

Iemand leest aan de vijver van de Abdij van Park

Karen trekt geregeld met een flinke dosis literatuur naar de Abdij van Park. “Ik vind het een idyllische plek om een boek te verslinden. Er heerst complete stilte, waardoor je volledig opgeslorpt wordt door het verhaal.”

Locals aan het woord: Paul

Paul De Grauwe aan de vijvers van de Abdij van Park

Professor Paul De Grauwe (71) kent de Abdij van Park al jaar en dag. “Het is een belangrijke plek, zowel op vlak van religie als cultuur. Tijdens mijn loopbaan ben ik er meermaals gepasseerd, maar nu kom ik er meer dan ooit.”

Ontmoetingsdag ‘Namaste! India: beproeving en geloof'

De eucharistieviering werd voorgegaan door kardinaal De Kesel

In de Abdij van Park vond de ontmoetingsdag ‘Namaste! India: beproeving en geloof’ plaats. Met o.m. een eucharistieviering, die werd voorgegaan door kardinaal De Kesel, besloot Kerk in Nood zo haar campagne over India.

Nieuws uit de abdij: De doe-boerderij

Els en de leerlingen

Op de Abdij van Park is er ook een educatieve Doe-boerderij voor scholen. Kinderen leren, leven en spelen op de historische site. Wij gingen een kijkje nemen toen het vijfde leerjaar van het Paridaensinstituut langsliep. “Dit is veel leuker dan school!”

Bezoekers aan het woord: Jana

Jana op de abdijsite

Jana (25) uit Mechelen leerde de abdij als studente kennen, dankzij haar vriend. De site is voor haar een plaats voor ontspanning en reflectie. "Het is een plek vlak bij de stad, maar waar de stad toch heel ver weg lijkt. Je kan er de dagelijkse gejaagdheid even achter je laten.”

Nieuws uit de abdij: werken aan de vijvers

Vijver één aan de Abdij van Park

Na de maai- en onderhoudswerken zijn de vijvers van de Abdij van Park zijn weer volledig volgelopen. Het verschil met een maand geleden is bijzonder groot!

Locals aan het woord: Sarah

Sarah Currinckx

Sarah (25) vindt de Abdij van Park een heel fijne plaats om te vertoeven. Niet alleen om er te gaan joggen met haar vriend, maar ook om te genieten. “Als je vaak op de abdijsite komt, maak je echt de seizoenen mee!”

Nieuws uit de abdij: kwakende kikkers

Groene kikker

Aan vijver 4, die grenst aan de Norbertijnenweg, geven de groene kikkers momenteel van jetje... Wij trokken erheen en namen het indrukwekkende geluid op.

Locals aan het woord: Sofie

Sofie en familie

Sofie woont met haar gezin vlakbij de Abdij van Park. “We zijn echte stadsmensen, maar vertoeven zeer graag op de abdijsite. We genieten er ontzettend van de rust en de authentieke sfeer.”

Bezoekers aan het woord: Chantale

Chantale & Johnny in de Abdij van Park

Chantale (48) komt als amateur-fotograaf naar de abdijsite. “De lichtinval aan de Abdij van Park is bijzonder mooi. Als je er gaat wandelen, heb je constant iets anders in het vizier.”

Locals aan het woord: stadsimker Staf

Stadsimker Staf in de bijenhal

Staf Kamers zette in de jaren ‘80 zijn eerste bijenkasten aan de Tiendenschuur van de abdij. Intussen staat er een mooie, moderne bijenhal met 15 tot 20 bijenkasten. “De Abdij van Park is een fantastische biotoop voor bijen”, weet de stadsimker.

Bewoner aan het woord: pater Filip

Pater Filip in de abdijkerk

Filip Noël, de pater-econoom van de Abdij van Park, woont samen met nog vier norbertijnenpaters op de abdij. “Als wij hier niet zouden zijn, zou het gewoon een oude abdij zijn.”

Locals aan het woord: Sven

Wielertoeristen in de Abdij van Park

Wielertoerist Sven passeert dikwijls in de Abdij van Park. “In de abdij is er niets dat je opfokt: geen verkeer, geen lelijke lintbebouwing… Ik word oprecht blij van daar te zijn.”

Bezoekers aan het woord: Manuel & Leilani

Manuel aan de Abdij van Park

Manuel (29) uit Nederland trok onlangs samen met zijn vriendin Leilani (25) naar de Abdij van Park. “We genoten enorm van de sfeer in de abdij. In Amsterdam hebben we niets vergelijkbaars.”

Locals aan het woord: Louise

Louise en haar kindjes Sara en Thomas

De voorbije weken gingen we op zoek naar een koppel dat onlangs zijn ja-woord gaf in de Abdij van Park. Hij die ‘She said yes’ op een boom krijtte, hebben we helaas niet gevonden. Maar het relaas van Louise en Davy willen we u niet onthouden…

De stiltedialogen

Stiltedialoog

Op zondag 28 januari 2018 vond de eerste van twee stiltedialogen plaats bij PARCUM. Het evenement biedt bezoekers de gelegenheid om zelf de stilte te ervaren onder de vorm van een begeleide stilte-oefening.

Locals aan het woord: Asli

Asli aan de Abdij van Park

Asli (46) is een fervent bezoeker van parken, overal ter wereld. De Abdij van Park heeft een speciaal plekje in haar hart. “Op de abdijsite kan je de schoonheid van de natuur aanschouwen. Ik hou ook van de historische, mystieke sfeer die er hangt.”

Dialoogmiddag 'In stilte geborgen'

Thomas Quartier bezoekt 'Van de wereld'.

In PARCUM praatten op zondag 3 december 2017 diverse sprekers, over hoe contemplatie in de hedendaagse maatschappij wordt ingevuld vanuit verschillende levensbeschouwingen.

Locals aan het woord: Mano

Abdij van Park | Mano

Mano Jai (23) leerde de abdij kennen als student. “In mijn derde jaar leerde ik de abdij toevallig kennen. Ineens kwam ik in het groen! Ik ben een natuurliefhebber en was meteen verliefd.”

Kunstendag voor kinderen

Christa vertelt een spannend verhaal over de miniatuurkloostercelletjes

Op zondag 19 november 2017 vond in het kader van de 'Kunstendag voor Kinderen' een vertelnamiddag plaats bij PARCUM. Het werd een boeiende ontdekkingstocht vol vergeten verhalen en geheime weetjes.

Locals aan het woord: Raf

Abdij van Park | Raf

Raf (42) komt geregeld joggen rond de Abdij van Park. In september deed hij dat zelfs dagelijks, in het kader van de #3030-challenge. Maar Raf geniet nog meer van de prachtige natuur op en rond de site. “Het is een uniek gebied.”

Heb jij ook een verhaal? Deel het met ons.