Titel

Nieuws en verhalen uit Abdij van Park

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen op en rond de abdijsite en like de Abdij van Park op Facebook!

Een vooruitblik op 2019

Het gastenkwartier staat in werf.

2019 is al het achtste jaar van de grote restauratie van Abdij van Park. De werken zijn meer dan ooit zichtbaar op de abdijsite. Hoog tijd voor een overzicht van welke stappen er in 2019 allemaal gezet worden...

Local aan het woord: Sylvan

Mercy Sylvan op de abdijsite

Mercy Sylvan Nafulah (26) leerde de abdij kennen dankzij haar vriend Marcel, die er een eerste romantische date plande. Het was een schot in de roos. “We keren telkens terug, want als we hier zijn, maken we écht tijd voor elkaar”, glimlacht Sylvan.

Een terugblik op 2018

2018

Tussen alle jaaroverzichten door brengen we ook graag een overzicht van wat er dit jaar allemaal gebeurde op de abdijsite. Bekijk aan de hand van een tijdlijn enkele memorabele momenten uit 2018 in woord en beeld...

Nieuws uit de abdij: Mindful Run & Walk

Bokshandschoenen op de abdijsite

De instructeurs van Mindful Run België waren op zondag 16 december te gast in de Abdij van Park. Ze organiseerden er een mindful tocht in de sneeuw, waarbij ze alle zintuigen aan het werk zetten. Er werd zelfs gebokst!

Nieuws uit de abdij: Stiltewandelingen

Promenade du silence

In het kader van ‘Wintertijd’ biedt de vzw 'Vrienden van de Abdij van 't Park' stiltewandelingen aan op het abdijdomein. Op vrijdagavond 14 december vond een eerste wandeling plaats. De enthousiaste vrijwilligers ontvingen in totaal 34 deelnemers, ondanks de koude temperaturen.

Bezoeker aan het woord: Raj

Raj op de abdijsite

Raj is een wandelaar, zoveel is duidelijk. Hij draagt stevige schoenen en een winddichte, regenafstotende jas. De zestiger is, ondanks het grijze weer, dapper op tocht in de Abdij van Park. "Gepensioneerd zijn is een enorm voordeel: ik heb nu zo veel tijd om te wandelen!"

Nieuws uit de abdij: Kunstendag voor kinderen in PARCUM

Luc Rombouts toont de kindjes het oefenklavier van de beiaard.

Op zondag 18 november 2018 vond in PARCUM opnieuw een 'Kunstendag voor Kinderen' plaats. Kinderen kregen er een rondleiding op maat, les van beiaardier Luc Rombouts en konden ook doorlopend terecht in het knutselatelier.

Nieuws uit de abdij: Vanaf nu weerklinkt de Vredesbeiaard op de abdijsite

De vredesbeiaard staat in de klokkentoren.

Op zondag 11 november huldigden we in Abdij van Park de nieuwe Vredesbeiaard plechtig in. Het vredesproject van de steden Leuven en Neuss lokte honderden mensen naar de abdijsite. “Met vijf zingende torens staat Leuven mee aan de top van de internationale beiaardcultuur."

Nieuws uit de abdij: Nieuwe tentoonstelling in PARCUM

Zaalzicht in PARCUM

Vanaf 8 november loopt in PARCUM de tentoonstelling 'Religie - Helend - Verdelend'. De najaarsexpo van het museum voor religie, kunst en cultuur in Abdij van Park onderzoekt de dubbele betekenis van religie in oorlog en vrede.

Nieuws uit de abdij: Vleermuizen op Halloween

Een baardvleermuis

Niet schrikken als je een dezer een avondwandeling plant, want in de Abdij van Park zijn ook vleermuizen meer dan welkom. De liefde is wederzijds: heel wat vleermuizen vertoeven graag op de abdijsite. De restauratie van de abdij verloopt dan ook vleermuisvriendelijk.

Bezoeker aan het woord: Eline

Eline Naud

Eline (31) gaat in haar vrije tijd graag wandelen. “Ik ga regelmatig naar de Abdij van Park omdat het er zo mooi is. Tijdens zo’n wandeling denk graag terug aan mijn grootouders, die me op jonge leeftijd naar de abdijsite brachten”, vertelt ze.

Nieuws uit de abdij: Yoga sound bath

Yoga sound bath

Samen met muzikant Rasmus Crab hield yogalerares Erica Lutes een yoga sound bath aan de Norbertijnenweg. Met de abdijtoren op de achtergrond leidde Erica haar groep door een reeks yang- en yin-houdingen. "We wilden yoga naar de Abdij van Park brengen."

Toerist aan het woord: Nelly

Aneliya op de abdijsite

De Bulgaarse Aneliya bezocht de abdijsite samen met een vriendin, die hier in België woont. Ze is diep onder de indruk: “Deze plek heeft een ziel. Alsof er een soort inpakpapier van mystiek en stilte rond de abdij hangt.”

Nieuws uit de abdij: Lopers trotseren de regen

De lopers liepen over de spoorwegbrug

Het parcours van de eerste Lampiris Leuven Nature Trail liep op zondag 23 september ook door de Abdij van Park. Het loop- en wandelevenement lokte heel wat sportievelingen naar Leuven, die een heroïsche dag beleefden.

Nieuws uit de abdij: De klokken zijn er!

De klokken van de Vredesbeiaard.

De 40 klokken van de Vredesbeiaard zijn gearriveerd in de Abdij van Park. Tot en met woensdag 12 september kon je ze van dichtbij komen bewonderen op het Neerhof, het centrale binnenplein van de abdij. Honderden scholieren uit het Leuvense lieten die kans niet aan zich voorbijgaan. Wij gingen mee met klas 4K van Basisschool De Ark en zagen de verwondering toenemen met de minuut…

Nieuws uit de abdij: Boogbrugje weer open

Het boogbrugje over de Molenbeek

Het boogbrugje over de Molenbeek is terug open. Het gewelf van het brugje is hersteld en voorzien van een drainagesysteem. Bij bezoekers springt vooral het nieuw metselwerk in natuursteen in het oog. Dat vormt nu de poort naar het natuurgebied van de abdijsite.

Muzikant aan het woord: beiaardier Luc

Luc Rombouts op de universiteitstoren.

Op 11 november weerklinkt de nieuwe Vredesbeiaard vanuit de toren van de abdijkerk. Een unieke gebeurtenis, want het is de eerste reconstructie van een historische beiaard in de geschiedenis. "En dat dankzij een opeenvolging van gelukkige toevalligheden", vertelt universiteitsbeiaardier Luc Rombouts.

Nieuws uit de abdij: de droogte

De koetjes van de BoerEnCompagnie

Er viel de voorbije drie maanden abnormaal weinig regen. Voor de landbouwers van de bio-boerderij BoerenCompagnie, die actief zijn op de abdijsite, is dat geen goed nieuws. "Sommige gewassen krijgen we simpelweg niet in de grond. De koeien zijn ook al weken aan hun wintervoorraad hooi begonnen."

Nieuws uit de abdij: Outdoor yoga

Outdoor Yoga op het Neerhof

Op onze Nationale Feestdag zakten heel wat mensen al vroeg af naar de abdijsite. De abdij, vredig als altijd, vormde die ochtend namelijk de setting voor een vinyasa flow-yogasessie. “Het was een schot in de roos", vertelt Meagan Klein, eigenaar en lerares van Mula Yoga.

Voorzitter aan het woord: Johny

Johny Behets

Links van de Mariapoort vind je de KWB Park Heverlee. Die organisatie staat voor sociaal engagement. “We organiseren talloze activiteiten, waaronder de Parkfeesten, brunches, uitstappen… Het doel is mensen bij elkaar brengen”, vertelt voorzitter Johny Behets.

Ziehier de vrijwilligers van het archief

Leo, Christine en Kristiaan

De Abdij van Park heeft een rijk verleden. De duizenden boeken en schriften in het archief zijn daarvan de stille getuigen. Buurtbewoners zorgen er op vrijwillige basis voor dat deze schat aan informatie ontsloten wordt. “Wij leren nog elke dag bij”, klinkt het bij Christine, Kristiaan en Leo.

Local aan het woord: Charlotte

Charlotte en haar hond Spike

Charlotte (22) en haar hond Spike passeren dagelijks in de Abdij van Park. “We genieten er van de vogels, de rust, de vijvers… Er is altijd wel iets te zien – ik kom elke dag thuis met een nieuw verhaal.”

Nieuws uit de abdij: Restauratie muurschildering

Marie-Hélène Ghisdal & Linda Van Dijck

Op dit moment wordt een 14de eeuwse muurschildering in PARCUM gerestaureerd. Linda Van Dijck en Marie-Hélène Ghisdal fixeren zowel de verf als het pleister van de muur. “We herstellen de verstoringen op de wand, zodat je meer oog kan hebben voor de schildering.”

Vogelspotter aan het woord: Jogchum

Jogchum Vrielink

Vogelspotter Jogchum trekt vaak met zijn kinderen naar de Abdij van Park. “Er zitten heel veel leuke soorten: waterrallen, cetti’s zangers, ijsvogels, watersnippen, allerlei steltlopertjes, blauwe reigers, zilverreigers… Mijn zoontjes zien die dieren voor de eerste keer, en hun enthousiasme werkt aanstekelijk.”

Nieuws uit de abdij: Twintigste maaiweekend

20ste maaiweekend

De vzw 'Vrienden van de Abdij van ’t Park’, een groep enthousiaste Leuvenaars, zetten zich ook in voor het natuurbeheer op de Abdij van Park. Voor de twintigste keer organiseerden ze een maaiweekend, ditmaal op de lage beemd en het kwelgebied.

Bezoeker aan het woord: Karen

Iemand leest aan de vijver van de Abdij van Park

Karen trekt geregeld met een flinke dosis literatuur naar de Abdij van Park. “Ik vind het een idyllische plek om een boek te verslinden. Er heerst complete stilte, waardoor je volledig opgeslorpt wordt door het verhaal.”

Local aan het woord: Paul

Paul De Grauwe aan de vijvers van de Abdij van Park

Professor Paul De Grauwe (71) kent de Abdij van Park al jaar en dag. “Het is een belangrijke plek, zowel op vlak van religie als cultuur. Tijdens mijn loopbaan ben ik er meermaals gepasseerd, maar nu kom ik er meer dan ooit.”

Ontmoetingsdag ‘Namaste! India: beproeving en geloof'

De eucharistieviering werd voorgegaan door kardinaal De Kesel

In de Abdij van Park vond de ontmoetingsdag ‘Namaste! India: beproeving en geloof’ plaats. Met o.m. een eucharistieviering, die werd voorgegaan door kardinaal De Kesel, besloot Kerk in Nood zo haar campagne over India.

Nieuws uit de abdij: De doe-boerderij

Els en de leerlingen

Op de Abdij van Park is er ook een educatieve Doe-boerderij voor scholen. Kinderen leren, leven en spelen op de historische site. Wij gingen een kijkje nemen toen het vijfde leerjaar van het Paridaensinstituut langsliep. “Dit is veel leuker dan school!”

Bezoeker aan het woord: Jana

Jana op de abdijsite

Jana (25) uit Mechelen leerde de abdij als studente kennen, dankzij haar vriend. De site is voor haar een plaats voor ontspanning en reflectie. "Het is een plek vlak bij de stad, maar waar de stad toch heel ver weg lijkt. Je kan er de dagelijkse gejaagdheid even achter je laten.”

Nieuws uit de abdij: werken aan de vijvers

Vijver één aan de Abdij van Park

Na de maai- en onderhoudswerken zijn de vijvers van de Abdij van Park zijn weer volledig volgelopen. Het verschil met een maand geleden is bijzonder groot!

Local aan het woord: Sarah

Sarah Currinckx

Sarah (25) vindt de Abdij van Park een heel fijne plaats om te vertoeven. Niet alleen om er te gaan joggen met haar vriend, maar ook om te genieten. “Als je vaak op de abdijsite komt, maak je echt de seizoenen mee!”

Nieuws uit de abdij: kwakende kikkers

Groene kikker

Aan vijver 4, die grenst aan de Norbertijnenweg, geven de groene kikkers momenteel van jetje... Wij trokken erheen en namen het indrukwekkende geluid op.

Local aan het woord: Sofie

Sofie en familie

Sofie woont met haar gezin vlakbij de Abdij van Park. “We zijn echte stadsmensen, maar vertoeven zeer graag op de abdijsite. We genieten er ontzettend van de rust en de authentieke sfeer.”

Nieuws uit de abdij: De Abdijwinkel verhuist

Abdijwinkel

Wegens de restauratie van de Tiendenschuur en de stallingen verhuist de Abdijwinkel van De Wikke naar het binnenplein van de Abdij van Park. Daar kan iedereen nu van dinsdag tot en met zaterdag terecht voor bio-groenten en fruit, zuivel, beleg, broodproducten...

Nieuws uit de abdij: Schilders op de abdijsite

Luc Oeyen en zijn leerlingen.

Schrik niet als je dezer dagen een horde schilders ziet voorbijkomen op de abdijsite. Studenten van het SLAC/Beeldende Kunst zetten er namelijk hun impressies van de Abdij van Park op doek. 

Bezoeker aan het woord: Chantale

Chantale & Johnny in de Abdij van Park

Chantale (48) komt als amateur-fotograaf naar de abdijsite. “De lichtinval aan de Abdij van Park is bijzonder mooi. Als je er gaat wandelen, heb je constant iets anders in het vizier.”

Local aan het woord: stadsimker Staf

Stadsimker Staf in de bijenhal

Staf Kamers zette in de jaren ‘80 zijn eerste bijenkasten aan de Tiendenschuur van de abdij. Intussen staat er een mooie, moderne bijenhal met 15 tot 20 bijenkasten. “De Abdij van Park is een fantastische biotoop voor bijen”, weet de stadsimker.

Bewoner aan het woord: pater Filip

Pater Filip in de abdijkerk

Filip Noël, de pater-econoom van de Abdij van Park, woont samen met nog vier norbertijnenpaters op de abdij. “Als wij hier niet zouden zijn, zou het gewoon een oude abdij zijn.”

Nieuws uit de abdij: street art aan de ingang

Street art op de brug van de Geldenaaksebaan

De Geldenaaksebaan, aan de ingang van de Abdij van Park, ziet er sinds kort heel wat kleurrijker uit. Zowel de betonnen spoorwegbrug ter hoogte van Abdij van Park als de zijgevel van de Sint-Norbertusschool werden tijdens de Paasvakantie volledig beschilderd. Het kunstenaarscollectief Collin van der Sluijs - Super A leverde prachtig werk af!

Local aan het woord: Sven

Wielertoeristen in de Abdij van Park

Wielertoerist Sven passeert dikwijls in de Abdij van Park. “In de abdij is er niets dat je opfokt: geen verkeer, geen lelijke lintbebouwing… Ik word oprecht blij van daar te zijn.”

Toerist aan het woord: Manuel & Leilani

Manuel aan de Abdij van Park

Manuel (29) uit Nederland trok onlangs samen met zijn vriendin Leilani (25) naar de Abdij van Park. “We genoten enorm van de sfeer in de abdij. In Amsterdam hebben we niets vergelijkbaars.”

Local aan het woord: Louise

Louise en haar kindjes Sara en Thomas

De voorbije weken gingen we op zoek naar een koppel dat onlangs zijn ja-woord gaf in de Abdij van Park. Hij die ‘She said yes’ op een boom krijtte, hebben we helaas niet gevonden. Maar het relaas van Louise en Davy willen we u niet onthouden…

Nieuws uit de abdij: De stiltedialogen

Stiltedialoog

Op zondag 28 januari 2018 vond de eerste van twee stiltedialogen plaats bij PARCUM. Het evenement biedt bezoekers de gelegenheid om zelf de stilte te ervaren onder de vorm van een begeleide stilte-oefening.

Local aan het woord: Asli

Asli aan de Abdij van Park

Asli (46) is een fervent bezoeker van parken, overal ter wereld. De Abdij van Park heeft een speciaal plekje in haar hart. “Op de abdijsite kan je de schoonheid van de natuur aanschouwen. Ik hou ook van de historische, mystieke sfeer die er hangt.”

Nieuws uit de abdij: Dialoogmiddag

Thomas Quartier bezoekt 'Van de wereld'.

In PARCUM praatten op zondag 3 december 2017 diverse sprekers, over hoe contemplatie in de hedendaagse maatschappij wordt ingevuld vanuit verschillende levensbeschouwingen.

Local aan het woord: Mano

Abdij van Park | Mano

Mano Jai (23) leerde de abdij kennen als student. “In mijn derde jaar leerde ik de abdij toevallig kennen. Ineens kwam ik in het groen! Ik ben een natuurliefhebber en was meteen verliefd.”

Nieuws uit de abdij: Kunstendag voor kinderen

Christa vertelt een spannend verhaal over de miniatuurkloostercelletjes

Op zondag 19 november 2017 vond in het kader van de 'Kunstendag voor Kinderen' een vertelnamiddag plaats bij PARCUM. Het werd een boeiende ontdekkingstocht vol vergeten verhalen en geheime weetjes.

Local aan het woord: Raf

Abdij van Park | Raf

Raf (42) komt geregeld joggen rond de Abdij van Park. In september deed hij dat zelfs dagelijks, in het kader van de #3030-challenge. Maar Raf geniet nog meer van de prachtige natuur op en rond de site. “Het is een uniek gebied.”

Heb jij ook een verhaal? Deel het met ons.