Titel

De Vredesbeiaard

De Vredesbeiaard: 100 jaar na WO I

Sinds Wapenstilstand 2018, 100 jaar na Wereldoorlog I, weerklinkt de Vredesbeiaard over het domein van de Abdij van Park. De beiaard staat helemaal in het teken van vrede en verzoening. Elke woensdagnamiddag is er een concert, om 17u.

N.a.v. 1 jaar Vredesbeiaard speelt beiaardier Luc Rombouts op maandag 11 november 2019 vredesliederen op de beiaard, tussen 16u en 17u. De vzw 'Vrienden van de Abdij van 't Park' organiseren die dag ook een vredeswandeling op het abdijdomein in de schemering, van 16u tot 17u. Meer info bij Zeger Debyser, de voorzitter van de Vrienden.

 

Bekijk de ontstaansgeschiedenis van de Vredesbeiaard via de tijdlijn hieronder:


Bekijkt u deze pagina mobiel? Swipe dan hieronder naar links.
Bekijkt u deze pagina op computer/laptop? Klik dan rechts op het pijltje, naast de titel en de foto.


Het verhaal in een notendop

De Vredesbeiaard in de klokkentoren

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, in 1914, verloren meer dan 240 Leuvense burgers het leven tijdens de beruchte Brand van Leuven. Ook monumenten en kunstwerken gingen in vlammen op, zoals de beiaard in de Sint-Pieterskerk. Die kwam oorspronkelijk uit de toren van de Sint-Jan-Evangelistkerk, de parochiekerk in de Abdij van Park.

Door cultuur verbinden

In 2014, exact 100 jaar na de feiten, kwam de stadsarchivaris van de Duitse stad Neuss tot een schokkende ontdekking. Blijkbaar waren reservisten uit zijn stad destijds mee verantwoordelijk voor de meest tragische bladzijde uit de Leuvense geschiedenis. Daarom tekenden Leuven en Neuss in 2016 een samenwerkingscharter “om door cultuur te verbinden wat ooit door vuur gescheiden was”.

Een eeuw nadat deze steden tijdens WO I als vijanden tegenover elkaar stonden, zijn zij nu partners voor een nieuwe vredesbeiaard in de Abdij van Park. De reconstructie van de 18e- eeuwse beiaard stond dan ook volledig in het teken van vrede en verzoening. De beiaard weerklonk voor het eerst opnieuw op 11 november 2018 (Wapenstilstand).

Financiëring

De beiaard is een replica van de oorspronkelijke beiaard: hij telt 40 klokken en weegt 10 ton. De realisatie van de nieuwe vredesbeiaard vergde een financiële inspanning van 500.000 euro. Hij werd gefinancierd door de stad Leuven, de stad Neuss en via crowdfunding.

Meer weten? Lees het interview met beiaardier Luc Rombouts.

Blijf op de hoogte van alle Vredesbeiaardnieuws en -concerten en word lid van de Facebookgroep 'Vredesbeiaard Abdij van Park' !