Titel

De Abdijbrouwerij

Nieuwe brouwerij in Abdij van Park

Het Provisorenhuis.

Binnenkort brouwen we weer bier op de abdijsite. In het gastenkwartier van de Abdij van Park is op het gelijkvloers een Abdijbrouwerij geïnstalleerd. Die gaat in het najaar al operationeel zijn!

Het idee om opnieuw bier te brouwen in de Abdij van Park ontstond tijdens de restauratie van de gebouwen. Zo komt er in het gastenkwartier, achter het Provisorenhuis, kantoorruimte. Maar er is ook plaats voor een Abdijbrouwerij, 'Braxatorium Parcensis', precies op de plaats waar die honderden jaren geleden stond.

Het gaat om de reconstructie van de historische Abdijbrouwerij, op exacte dezelfde plaats

De paters gaan aan de slag met eeuwenoude recepturen om enkele artisanale bieren te brouwen. In het verlengde van de traditie zullen ze hun ingrediënten halen uit de directe omgeving van de abdij. Ze werken ook samen met Brasserie De Abdijmolen, voor het malen van de mout.

Bouw is huzarenstukje

De deur van de Abdijbrouwerij

De constructie was een heus huzarenstukje. De makers van Braxatorium Parcensis mochten niets veranderen aan de architectuur van het gebouw. Ze ontworpen daarom alles tot op de centimeter nauwkeurig.

Alles is tot op de centimeter nauwkeurig ontworpen

De nodige machines, zoals fermentatietanks, moesten door een deur van 1m37 hoog. Als je in de brouwerij staat, geloof je haast niet dat alle materiaal er is door geraakt. Ook het prachtig gerestaureerde plafond mocht niet beschadigd worden. De dampafvoer van de brouwketel verloopt dus niet via het dak, maar via een exclusieve condensbrouwketel.

Reconstructie van historische brouwerij

De Abdij van Park zou al de derde van de vier Leuvense abdijen zijn met eigen bier, maar is op zich uniek. Het gaat namelijk om de eerste reconstructie van een historische Abdijbrouwerij, en bovendien op exacte dezelfde plaats als waar de brouwerij vroeger stond.

De paters hebben hiervoor de cvba Braxatorium Parcensis (Bra-Pa) opgericht. Bra-Pa heeft een huurovereenkomst met de stad Leuven, de erfpachthouder van Abdij van Park. Zo konden de nodige verbouwingen gebeuren voor de realisatie van de Abdijbrouwerij.


De Abdijbrouwerij, opent zijn deuren in het weekend van 7 en 8 september. Op zaterdag is iedereen welkom vanaf 14u om het eerste bier te proeven (en als het je bevalt: te kopen :)). Ook op zondag, tijdens Open Monumentendag, ben je welkom!

De Abdijbrouwerij

Hou de Instagram-pagina van Braxatorium Parcensis als je op de hoogte wil blijven !