Titel

Kerst in de Abdij

Vier Kerst in de Abdij

De tuin aan de ingang van PARCUM

De partners van Abdij van Park nodigen je uit op zondagnamiddag 15 december, aan de ingang van PARCUM. Proef hun lekkernijen, bezoek de kerstexpo, luister naar de Vredesbeiaard en geniet vooral van heel veel sfeer!

Ziehier het programma van de dag:

De kerk en het Spreekhuis

Doorlopend

Kerstexpo: De stille getuige

Deze winter snuif je in PARCUM de gezelligheid van kerst op. Met de kerstexpo 'De stille getuige' houden we je warm tijdens de koude wintermaanden. Op zondag 15 december kan je het museum gratis bezoeken (vanaf 10u).

Voor de allerkleinsten is er om 13.30 een voorleesmoment (‘De os en de ezel’), en om 14u de vertoning van de film 'The Star'. Er is een tweedehands boekenverkoop voor De Warmste Week.

Een flesje van Libertus 1

Van 13 tot 17 uur

Een nieuw bier van de Abdijbrouwerij

Sinds kort brouwen we weer bier op de abdijsite. In het gastenkwartier van de Abdij van Park is op het gelijkvloers een Abdijbrouwerij geïnstalleerd. Ze werd plechtig geopend in het weekend van Open Monumentendag.

Tijdens 'Kerst in de Abdij' kan je proeven van het tweede brouwsel, Libertus 2. Speciaal voor de gelegenheid: een tripel (8,5 %), gebrouwen met rogge van de Boerencompagnie (en dus geteeld op de abdijsite). Je kan ook Libertus 3 kopen: dat is Libertus 1, maar dan gerijpt in whiskyvaten!

De publicaties van de Alamire Foundation

Leuven Chansonnier

De internationaal vermaarde Alamire Foundation vervult een voortrekkersrol in het onderzoek naar muziek uit de Lage Landen. De organisatie is gehuisvest op de site van de Abdij van Park waar in twee gerenoveerde poortgebouwen het Huis van de Polyfonie en de Library of Voices zijn ondergebracht.

Tijdens 'Kerst in de Abdij' stelt de Alamire Foundation zich graag aan u voor in de tuin aan de ingang van PARCUM. Aan hun stand zullen een aantal recente publicaties te koop worden aangeboden, waaronder de Facsimile en studie van het Leuven Chansonnier, alsook de bijhorende eerste cd van het Sollazzo Ensemble.

Gratis beiaardconcert en koormuziek

Luc Rombouts op de Vredesbeiaard

Sinds Wapenstilstand 2018 weerklinkt de Vredesbeiaard over het domein van de Abdij van Park. De beiaard staat helemaal in het teken van vrede en verzoening. Op zondag 15 december speelt beiaardier Luc Rombouts een concert om 13u - speciaal om 'Kerst in de Abdij' in te luiden!

Ook het koor Moi Kochani zal de kerstmarkt muzikaal opluisteren. Moi Kochani is Pools voor goede vrienden. Hun vriendschap zorgt ervoor dat hun stemmen heerlijk samengaan.

Lekkers van de BoerEnCompagnie

Koeien op de weide aan de Abdij van Park

De BoerEnCompagnie is een kleinschalig, gemengd landbouwbedrijf op de rand van Leuven dat zich tot doel stelt om samen met mensen stappen te zetten in de richting van een duurzame landbouw.

Voor de gelegenheid toveren ze hun verse melk om tot warme chocomelk. Ze maken er ook pannenkoeken mee! Wie eerder zin heeft in iets hartigs, kan gehaktballetjes met appelmoes degusteren. Smakelijk!

Appelsap en Glühwein van de Vrienden

De Vrienden van de Abdij aan de slag in de tuinen

De vereniging ‘Vrienden van de Abdij van ’t Park’ werd opgericht in 1929, door en voor enthousiaste vrijwilligers. De Vrienden werken mee om het erfgoed te ontsluiten, de tuinen te onderhouden en de uitstraling van de abdij te ondersteunen.

In oktober hebben heel wat vrijwilligers appelen uit onze boomgaard geplukt. Die werden intussen omgetoverd tot het lekkerste appelsap van de wereld, dat je tijdens 'Kerst in de Abdij' zowel warm als koud kan proeven! De Vrienden zullen ook Glühwein serveren volgens het traditionele recept van de Abdij van Park.

Gratis abdijrondleidingen

Individuele rondleiding in de Abdij van Park

Op 15 december ziijn er ook drie korte abdijrondleidingen: om 14u, 15u en 16u. Een gids neemt je dan mee in het hart van de abdij in restauratie. Tijdens de rondleiding krijg je een unieke blik achter de schermen.

Inschrijven kan alleen op de dag zelf, aan de onthaalbalie. Het onthaal is open vanaf 10u. De rondleiding is gratis, maar we laten maximum 25 personen per keer toe.

Over bloemetjes en bijtjes

abdij van Park | Stadsimker Staf in de bijenhal

Staf Kamers zette in de jaren ‘80 zijn eerste bijenkasten aan de Tiendenschuur van de abdij. Intussen staat er in de Conventstuin een mooie, moderne bijenhal met 15 tot 20 bijenkasten. Onze stadsimker heeft tijdens de zomer zo’n 800.000 bijen onder zijn hoede.

Tijdens 'Kerst in de Abdij' geeft Staf doorlopend uitleg over de bijen en wat ze voor ons betekenen. Hij verkoopt ook honing die gemaakt werd door de bijtjes in de abdij.

Originele cadeaus van Abdij van Park

Gadgets van Abdij van Park

Aan het onthaal van de abdij vind je zeker een origineel cadeau voor onder de kerstboom. Van boeken tot kaarsen en zelfs mini-beiaardklokken: onze kerstshop biedt voor elk wat wils!

De Wikke op zondag

De Wikke

De Abdijwinkel op het Neerhof, het binnenplein van de Abdij van Park, doet speciaal voor 'Kerst in de Abdij' haar deuren open op zondag. Je vindt er een ruim assortiment aan biologische groenten & fruit en producten van de collega-boeren op de boerderij.

De Abdijwinkel heeft sinds kort ook producten van bakkerij Korst in haar gamma. Linde van Korst zakt af naar de tuin aan het onthaal, met onder meer zuurdesembrood, noten-rozijnenstengels en veganistische havermoutkoekjes. Ze serveert ook soep om je te verwarmen!

De Kerstmarkt bij Kerk In Nood

Van 14 tot 18u

Geschenkjes in het Wagenhuis

Bij Kerk in Nood kan je terecht voor geschenken uit verschillende abdijen. Denk aan bier en peperkoek van Averbode, ecologische zeep en afwasmiddel uit Brecht, zelfgemaakte confituur en kokosrotsjes van Priorij Klaarland, kerstbeelden en engeltjes van de Monastieke Familie van Betlehem, Maria Ten-Hemel-Opgenomen en de Heilige Bruno in Opgrimbie en nog veel meer.

Kerk In Nood verwelkomt je in het Wagenhuis, van 14u tot 18u. Elke bezoeker ontvangt een extra kerstcadeautje bij elke kleine of grote gift aan de liefdadigheidsinstelling.

Op Facebook kan je terecht voor de laatste updates en een blik achter de schermen van 'Kerst in de Abdij'. Like de abdij op Facebook!