Titel

Agenda

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en evenementen op en rond de abdijsite en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Chronologisch overzicht

Tot en met 3.11.2019

This is not a collection.

This is not a collection

Een bewegend Jezuskindje, geestelijke medicijnen, liturgisch speelgoed. Door de jaren heen hebben mensen op verschillende manieren uiting gegeven aan hun geloof. Het ongrijpbare grijpbaar proberen te maken. Met heel uiteenlopend erfgoed tot gevolg.

In een frisse en eigentijdse opstelling geeft PARCUM een kijk op dit veelzijdig religieus erfgoed. This is not a collection (3.07.2019 – 3.11.2019) brengt topstukken, bijzondere objecten en alledaags erfgoed uit de eigen collectie, in dialoog met werk van hedendaagse kunstenaars Guillaume Bijl, David Claerbout, Berlinde De Bruyckere en Ria Pacquée.

Elke zaterdag en zondag om 14u

De pandgang

Rondleiding in de abdij

Los van rondleidingen voor groepen, die je hier kan reserveren, organiseren we elk weekend rondleidingen voor individuele bezoekers in Abdij van Park. Een gids neemt je dan mee in het hart van de abdij in restauratie. Tijdens de rondleiding krijg je een unieke blik achter de schermen van verschillende delen van de abdij.

Elke woensdag (17 - 18u)

De vredesbeiaard staat in de klokkentoren.

Vredesbeiaardconcert

Luc Rombouts, coördinator en bezieler van de Vredesbeiaard, bespeelt elke woensdagavond van 17 tot 18u het vredesinstrument met een gepast, wisselend repertoire. De beiaardier zal tijdens zijn wekelijkse bespelingen telkens enkele verzoeknummers brengen. Bij bijzondere gebeurtenissen kunnen er extra bespelingen zijn.

Elke donderdag om 10.30u

Fit in de natuur

Te gast: Buurtsport

Buurtsport organiseert laagdrempelige en gemoedelijke sport- en spelactiviteiten in het Leuvense. Elke donderdag zijn ze te gast op onze abdijsite. Ze organiseren hier gratis natuurwandelingen, onder de noemer 'Fit in de Natuur'.

Interesse? De deelnemers verzamelen om 10.30u in de inkomhal van Sportoase (Philipssite). Van daaruit wandel je naar de abdijsite, met eenvoudige oefeningen tussendoor. Voor vragen en inschrijvingen: 016 27 24 53 of mail buurtsport@leuven.be.

7.9.2019

Werkdag in de abdij

De vzw Vrienden van de Abdij van 't Park zetten zich in voor de abdij en zijn omgeving. Ze werken mee om het erfgoed te ontsluiten, de tuinen te onderhouden en de uitstraling te ondersteunen. Elke eerste zaterdag van de maand steken zij de handen uit de mouwen in het groen. Je bent immer welkom om te helpen!

Meer info? Neem contact op met Zeger Debyser, de voorzitter van de Vrienden.

22.9.2019

Outdoor yoga in Abdij van Park

Te gast: FlowingYOGA outdoor sound bath

Onze abdij vormt op zaterdag 22 september de setting voor outdoor yoga. Deze gratis yogasessie, i.s.m. FlowingYOGA, luidt het einde van de zomer in. Aan het grasplein naast het kerkhof, op het buitengebied van de abdij, kan je zo'n 75 minuten genieten van alles wat Abdij van Park te bieden heeft.

Katrien van FlowingYOGA neemt voor de gelegenheid Rasmus Crab mee, die zorgt voor muzikale begeleiding. Breng je partner, vrienden en familie en doe met ons mee op de mat, vanaf 10u!

22.9.2019

De lopers liepen over de spoorwegbrug

Te gast: Lampiris Leuven Nature Trail

De Lampiris Leuven Nature Trail is een uniek loop- en wandelevenement met een zo laag mogelijke impact op milieu en omgeving. Je loopt of wandelt volledig door het groen, dwars door het Meerdaalwoud en Heverleebos. Via de Abdij van Park keer je terug richting Leuven, om te finishen voor het Stadskantoor.

28.9.2019

Een gebedshuis.

PARCUM breekt uit

Hoe ziet een moskee er langs binnen uit? En wat is het verschil tussen een rooms-katholieke en een protestantse kerk? Tijdens de interreligieuze dag 'PARCUM breekt uit' kan je het zelf ontdekken. 

Fiets langs de studentenmoskee in het hartje van Leuven, de Protestantse Kerk Leuven in Heverlee en bezoek onze eigen Abdij van Park met de Sint-Jan-de-Evangelistkerk. Op de verschillende locaties zullen leden van de gemeenschap meer uitleg geven over het gebouw en over de eredienst zelf.

3.10.2019

Voorbij het tastbare

Voorbij het tastbare

De nationale werkgroep Zin & Spirit van Markant vzw organiseert in het inspirerende kader van PARCUM en Abdij van Park een boeiende avond die de grenzen van het tastbare aftast. Na een bezoek aan de expo 'This is not a collection' volgt een inspirerende lezing van Barbara Raes. Zij biedt een inkijk in Beyond the Spoken, haar werkplaats voor nieuwe rituelen. 

12.10.2019

Koor Musa Horti

Te gast: Musa Horti's ‘Tijdloze ruimte’

Het Leuvense koor Musa Horti ('de Parkmuze') brengt, o.l.v. Peter Dejans en samen met saxofonist Don-Paul Kahl, hulde aan Daan Manneke in onze abdijkerk. Manneke, 'de kapelmeester van de ruimte', is een van de meeste gespeelde componisten van Nederland en leermeester, mentor, coach en inspirator van veel musici.

Manneke wordt dit jaar 80 en dat wordt uitgebreid gevierd, met meer dan veertig concerten in o.a. Amsterdam, het Zwitserse Bazel en dus ook Leuven. In dit programma klinken, naast muziek van Manneke, ook werken van Sweelinck, Ockeghem en Brahms. Ze leggen de link tussen het tijdloze ‘oude’ en hun echo in de nieuwe ruimte van het ‘nu’.

13.10 en 03.11.2019

Slow art-rondleiding

Slow art-rondleiding

Tijdens een slow art-rondleiding sta je samen met de gids stil bij enkele werken uit de tentoonstelling 'This is not a collection'. Wat roepen deze werken bij je op? Welk verhaal zit er achter? Deze rondleiding geeft je geen volledig beeld van de expo, maar laat je stilstaan bij drie à vier objecten. De rondleiding prikkelt je zintuigen en verfrist je kijk op de werken.

  • Meer info? Wend je tot het onthaal van de abdijsite
Contact: 

Abdij van Park

Abdij van Park 7
3001 Leuven