Titel

Lieve & Rik

Als je voor een weekendje naar Leuven komt, zorg dan dat je er vroeg bent, want je kan makkelijk 48 uur vol maken.

Dag 1

Het Laatste Avondmaal
  • 10u | Niets beter om het weekend te beginnen dan een bezoek aan de toren van de universiteitsbibliotheek, voor een uniek zicht over heel de stad.
     
  • 11u | Om elf uur gaan de deuren open in M-Museum Leuven, een goeie honderd meter van de universiteitsblibliotheek. Met het ticket voor het museum kan je ook binnen in de schatkamer in de Sint-Pieterkerk, de oudste en grootste kerk van Leuven. In de M-Schatkamer van Sint-Pieter vind je onder meer 'Het Laatste Avondmaal' van Dirk Bouts. Tegenover de Sint-Pieterskerk ligt het stadhuis van Leuven, een van de mooiste laat-gothische bouwwerken van Europa. (Elke dag begeleide rondleiding om 15u)
     
  • 13u | Intussen is het zeker al tijd voor een hapje. Dat kan op de Grote Markt, het plein tussen stadhuis en hoofdkerk. Datzelfde plein is overigens ook een tip om ’s avonds nog iets te komen drinken, als in de zomer de laatste stralen van de ondergaande zon het stadhuis in een gouden gloed zetten.
Foodhall De Smidse
  • 14u | Weekendgasten, die de winkels willen induiken, kunnen dat best op zaterdagnamiddag doen. Vergeet zeker niet de rustiger winkelstraten, zoals de Parijsstraat en de Mechelsestraat, met hun kleine, gezellige winkeltjes. Even tussendoor een koffietje kan in Barboek, een unieke combinatie van een koffiebar en een boekenwinkel.
     
  • 17u | Als de benen nog meewillen is het nu tijd om via de Vismarkt en de Sint-Geertruiabdij naar het Sluispark en de Vaartkom te wandelen. Hier wordt gebouwd aan het nieuwe Leuven, op de terreinen, waar ooit de Stella werd gebrouwen. Wie alweer honger zou hebben kan in deze buurt terecht in De Smidse, de oude smederij van Stella Artois, waar nu een moderne markt is voor ambachtelijke voedingsproducten. In dit unieke kader zit ook Pasta Atelier Rossi. Volgens Gault&Millau is chef Felice Miluzzi de beste Italiaanse chef van het land. Aan de overkant van de Dijle ligt Grand Café De Hoorn, waar je kan eten met zicht op de oude koperen brouwketels van de historische brouwerij De Hoorn. Wie geen nood heeft aan vlees loopt nog 100 meter verder tot aan de Noordoever, een vegetarisch restaurant langs de oude Vaartkom. In de zomer staan de tafels buiten langs het water.

Dag 2

Abdij van Park

Dag twee. De Leuvense binnenstad kennen we al als onze broekzak, tijd om onze actieradius wat uit te breiden. Dat is het makkelijkst met een al dan niet elektrische tweewieler. (Hier kan je fietsen huren.)

  • 10u | Eerste stop: de Kruidtuin, de oudste botanische tuin van België (1738). Niet de grootste, wel een van de charmantste tuinen van ons land.
     
  • 11u | Tweede stop: het Groot Begijnhof, een van de grootste nog bewaarde begijnhoven van België en UNESCO-Werelderfgoed. De 'besloten hof' van 3 hectare is een oase van rust in een drukke stad.
     
  • 12u | De stad uit naar de Abdij van Park, in Heverlee. De abdij was ooit een van de grootste van de Nederlanden, nu wordt er hard gewerkt om het gigantische areaal te restaureren. Je kan hier lunchen Brasserie Abdijmolen. Van op hun terras heb je een prachtig zicht over de vijvers van het abdijdomein. 
     
  • 14u | Wie nog wat fut in de benen heeft kan doorrijden naar de Abdij van Vlierbeek. De kerk is de moeite waard, maar nog meer de moeite is herberg In den Rozenkrans, een staminee, waarvan het interieur de afgelopen 50 jaar niet is veranderd. Het terras is een must in de zomer.