Internationale muzikale ode aan de heilige Norbertus

Op 6 juni 2021, de feestdag van de heilige Norbertus, stichter van de norbertijnenorde weerklinkt in de Sint-Jan-de-Evangelistkerk van Abdij van Park een speciaal concert met muziek uit de geschiedenis van de norbertijnen en de norbertinessen. Norbertijnenkloosters wereldwijd kunnen het concert meevolgen en uitzenden.

Het optreden ter ere van de 900ste verjaardag van de norbertijnenorde werd opgenomen in de abdij van Strahov in Praag.

Op deze symbolische plaats waar ordestichter Norbertus begraven is, voerde het internationaal gerenommeerde Tsjechische ensemble Tiburtina gezangen uit de eeuwenoude Gempe-manuscripten uit. Barbora Kabátková, Hana Blažíková, Daniela Čermáková en Kamila Mazalová combineerden gezangen van de zusters norbertinessen van Gempe met die uit de manuscripten van Strahov.

Expo ‘Als de Bliksem. 900 jaar norbertijnen’

Heel passend is dat de wondermooie koorboeken tot 1 augustus 2021 te zien zijn op de expo ‘Als de Bliksem. 900 jaar norbertijnen’ door dialoogmuseum PARCUM in Abdij van Park. 

Deze bijzondere verzameling van 26 muziekhandschriften uit de 18de eeuw behoorde toe aan de zusters uit het norbertinessenklooster Gempe in Sint-Joris-Winge bij Leuven en wordt bewaard in de archieven van Abdij van Park.

Online videostreaming

Het concert is een initiatief van Abdij van Park en de Vlaamse vertegenwoordiging in Praag. De Alamire Foundation, internationaal centrum voor de studie van muziek in de Lage Landen zorgde voor de productie. 

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.