Met Dieric Bouts op pad door Leuven

Dit najaar is Dieric Bouts alomtegenwoordig in Leuven. Doet die naam niet meteen een belletje rinkelen? Dan is het hoog tijd voor een eerste kennismaking. Dieric Bouts was een Vlaamse Meester en ondanks het feit dat hij minder bekend is dan Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden, was hij één van de meest spraakmakende kunstenaars van zijn tijd. Ga deze herfst met de Leuvenaar uit de 15de eeuw op stap en ontdek hoe zijn kunst eigentijdser is dan je zou denken.

28 September 2023

New Horizons. Zo heet het festival waarmee Leuven ‘zijn’ Vlaamse Primitief in de kijker wil zetten. New Horizons loopt van september tot januari en heeft heel wat evenementen op de agenda staan. Geen idee waar te beginnen? Wij stippelden twee dagen voor je uit.

Dag 1: Bouts met al je zintuigen

We nemen je na je aankomst in Leuven meteen mee naar één van de highlights van de stad: de universiteitsbibliotheek op het weidse Ladeuzeplein. In de leeszaal kijk je je ogen uit en vanop de toren geniet je van een schitterend uitzicht op de stad. In de bibliotheek kan je ook een eerste Bouts-expo meepikken: Kennis aan de ketting. Via unieke objecten en verhalen ontdek je dat fake news en censuur en al langer bestaan dan je denkt.

Panorama Leuven van op de toren van de Universiteitsbibliotheek

Na een snelle hap is het tijd om, samen met Bouts, Leuven te ontdekken. Speciaal voor het festival werd een fotozoektocht en een citygame uitgewerkt, die je door de verschillende wijken van de stad leiden. Je ontdekt de klassieke colleges en de buurten in volle groei. Hou zeker halt voor een pauze in één van de gezellige koffiebars die de stad rijk is en duik ook even in de winkelstraten.

Bouts op je Bord

Tijdens het festival brengen enkele Leuvense restaurants een eigen eerbetoon aan Dieric Bouts. Vier maanden lang vind je onder de noemer ‘Bouts op je Bord’ hedendaagse interpretaties van recepten uit de 15de eeuw op hun menukaart. Reserveer je tafel en laat je verrassen door dit eenmalige initiatief. Nadien is het tijd om te ontdekken waarom Leuven dé bierstad van België is. Zowel in het centrum als daarbuiten vind je tal van cafés waar je kennismaakt met een aantal speciale bieren. Wist je trouwens dat Hof ten Dormaal speciaal voor het festival een Boutsbier op de markt brengt?

Lunchen in De Hoorn

Dag 2: Duik in de wereld van Bouts

Na een stevig ontbijt in je hotel, is het tijd voor een kennismaking met de leefwereld van Bouts. Laat je op sleeptouw nemen door één van de lokale stadsgidsen. Zij nemen je mee naar het Leuven van de 15de eeuw en tonen je waar Bouts leefde en werkte. Deze wandeling is de ideale voorbereiding op het hoogtepunt van het festival: de grote overzichtstentoonstelling in museum M.

Expo: Dieric Bouts, beeldenmaker

Van San Francisco over Madrid tot in München: de werken van Bouts vind je over hele wereld. Voor het eerst worden heel wat van zijn schilderijen samengebracht in één grote collectie in zijn thuisstad. In deze toptentoonstelling wordt duidelijk dat Bouts excelleert in de kunst van het schilderen. Bouts was een échte beeldenmaker en wordt in deze expo vergeleken met de beeldenmakers van vandaag. Star Wars of de Brusselse zangeres Angèle? In M vind je ze zij aan zij met de Vlaamse Meester.

Museum M Leuven • Trappen aan ingang

Ben je intussen benieuwd naar de echte Dieric Bouts? In het schitterende stadhuis van Leuven ontmoet je hem in levende lijven, een indrukwekkende hologram brengt Bouts tot leven. Mis dus als afsluiter het bezoekersparcours Bouts and Beyond niet.

Ook zin gekregen om Leuven te ontdekken door de ogen van Dieric Bouts?

Boek dan snel je Bouts-arrangement

Praktisch

  • De makkelijkste manier om naar Leuven te komen, is met het openbaar vervoer. Er is een goede treinverbinding en het station ligt op wandelafstand van de belangrijkste highlights. Kom je toch met de auto? Dan kan je je best parkeren in één van de parkings.
  • Het Bouts-festival loopt van 22.09.2023 tot 14.01.2024.
  • Hierboven vind je slechts enkele van de festivalactiviteiten. Bekijk zeker de volledige festivalagenda!