Bierinnovatie in Leuven

Leuven heeft een zeer rijke biergeschiedenis. De eerste Stella Artois werd hier in 1926 gebrouwen. Maar Leuven heeft ook een rijke toekomst voor bier. De universiteit verdiept zich in nieuwe brouwprocessen en brouwerijen testen innovatieve technieken en smaken.

By
Rebecca Rose Poulsen
4 April 2022

Naast het brouwen en drinken van bier speelt Leuven een grote rol in de wetenschap en bij het vinden van innovatieve technieken en smaken. De KU Leuven doet uitgebreid onderzoek naar bier in haar unieke onderzoekscentrum, het Leuven Institute for Beer Research.

Net buiten de stad Leuven, in het hoogtechnologisch bierlab van de Brouwerij De Kroon in Neerijse, vind je tussen de microscopen en petrischalen ook kommetjes bier. Professor Freddy Delvaux is doctor in de landbouwkunde en toegepaste biologische wetenschappen en dé smaak- en bierexpert van België. Samen met zijn zoon blaast hij de oude brouwerij De Kroon nieuw leven in.

Er wordt hier duchtig gebrouwen en geproefd, maar ook wetenschappelijk onderzoek gedaan. Ze ontwikkelden een genetisch gemanipuleerde supergist die het bier meer of minder fruitsmaak geeft. Of een blond bier dat smaakt als een donker bier. Professor Freddy Delvaux benadert bier op een wetenschappelijke manier, met verrassende resultaten. Het labo van professor Delvaux doet de kwaliteitsbewaking en productontwikkeling voor een twintigtal van de grootste brouwerijen van het land.

Er is geen twijfel mogelijk: bier en wetenschap vormen meer dan ooit een perfecte combinatie in Leuven. Zeker tijdens het Leuven Innovation Beer Festival. Tijdens het festival, dat in 2015 werd opgericht, presenteren ambachtelijke brouwers van over de hele wereld hun bier. Dit zeer speciale bierfestival eert de eeuwenoude biertraditie en legt tegelijk de focus op innovatie. Hier demonstreren ambachtelijke brouwers hun innovaties en kun je hun bieren degusteren. Hun innovaties zijn zeer divers, gaande van de ingrediënten, de brouwtechnieken en productiemethoden, de manier waarop de brouwers energie opwekken, het bier verpakken tot zelfs de herkomst van het recept.

Leuven Innovation Beer Festival is het ideale evenement om nieuwe bieren of onbekende bierstijlen te proeven. Bierkenners en bierliefhebbers kunnen er internationale, vernieuwende en speciale bieren ontdekken die het DNA van Leuven, de stad van de innovatie, pas echt weerspiegelen.

Geniet volop van dit tweedaagse festival en maak het jezelf makkelijk door een overnachting dichtbij te boeken.

Categories