Perspectief 1

Hier wijkt de stad en wordt de wereld wijder. Alsof je een herinnering instapt, een parallel universum van paadjes en verhalen.

Ligt het aan mij of ligt er een filter over de dingen? Kijk hoe zacht de kleuren, hoeveel tinten roze en rood. Tomaat, kers, zalm, framboos. Het bleekblauw van de luiken en verderop: duifgrijs, melkwit. In elke tint zit iets verborgen; een dier, een vrucht, een tweede tint. Eeuwen gaven de kleuren inborst.

Uit je dag geslingerd sta je nu, met uitzicht op een ouder land waar tijd met uren niets te maken heeft, tijd is hier een optelsom van kleine gebeurtenissen. De groei van gewas achter de bakstenen muur, de lange koeientong die zich 's zomers om de pollen slaat. Jouw voet die gruis verplaatst op het onverharde pad waar al zoveel voeten gruis verplaatsten. Elke stap een nieuw gebeuren dat de sporen dieper trekt.

Hier lopen is een constant oversteken van nu naar toen en terug. Wat voor je ligt is een vraag misschien. Hoe losjes hang je in je jaartal? Ben je klaar voor een tijdreis? Kun je nu en toen zijn?

© Marjolijn van Heemstra

Een begeleidend boekje gratis te verkrijgen in het onthaal van de Abdij bundelt duidende en poëtische teksten van auteur Marjolijn van Heemstra.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.