Heraangelegd pad voor een betere toegankelijkheid

Goed nieuws voor wandelaars, joggers en fietsers. Onlangs zijn de nodige verbeteringen aangebracht aan de paden op onze abdijsite. Door de werken wordt een wandeling rond de vijvers beter toegankelijk voor buggy's, kinderwagens en rolstoelen.

Het pad langs de vijvers.

Waterdoorlatende halfverharding

Meer en meer wandelaars vinden de weg ons abdijdomein. Het wandelpad langs de vijvers kon daarom een heraanleg gebruiken. Er stonden geregeld plassen en joggers dreigden er ook uit te schuiven.

De stad Leuven heeft daarom het pad langs de vijvers heraangelegd. “De bestaande steenslagfundering werd hergebruikt en afgewerkt met halfverharding”, klinkt het bij de studiedienst Groenbeheer van de stad.

Het nieuw materiaal heeft een geringe impact op de omgeving. “Er werd in lichte opbouw gewerkt, waardoor de wortels van de bomen langs de vijvers beschermd blijven. Het nieuw wegdek ligt mooi in profiel en is waterdoorlatend. Bij hevige buien kan regenwater ook nog steeds afvloeien langs de zijkanten.”

Het pad langs de vijvers.

Vlonderpad aan vierde vijver

Het nieuwe pad loopt tot aan de vierde en laatste vijver. “Daar voorzien we in de loop van 2021 een andere oplossing, aangezien de doorgang hier smaller is en de boomwortels erg oppervlakkig liggen. We kiezen voor een vlonderpad, een houten wandelpad dat de onderliggende boomwortels vrijwaart”, aldus de studiedienst.

De werken leiden tot een betere toegankelijkheid van de abdijsite. Je mag wel niet fietsen op het wandelpad langs de vijvers, dat parallel loopt met de Abdijstraat. Enkel de doorgang tussen de Abdijstraat en onze Lindendreef is toegankelijk voor fietsers.

Het pad in het landbouwgebied.

Toekomstplannen

De paden aan de vijvers zijn niet de enige die vernieuwd zijn. In de conventstuin is een wandelweg heraangelegd tussen brouwerij Braxatorium Parcensis en het paviljoentje van stadsimker Staf. In een volgende werffase wordt dit pad verder doorgetrokken.

Ook in het landbouwgebied (foto), tussen de Norbertuspoort en de fietsbrug, is de doorgangsweg vernieuwd. Zo kunnen wandelaars en fietsers elkaar comfortabeler kruisen tussen de weiden van Boerencompagnie.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.