Paters verhuizen naar Provisorenhuis

Het gerestaureerde Provisorenhuis biedt vanaf november tijdelijk onderdak aan de paters.  Hun huidige woongedeelte wordt namelijk tot 2024 gerestaureerd. 

Het Provisorenhuis dateert van het begin van de 18de eeuw. Het gebouw fungeerde vroeger als het huis van de provisor, de pater-econoom of boekhouder van de abdij. Het is een prachtig stukje erfgoed dat helemaal werd gerestaureerd in het kader van huidige restauratiecampagne.

Tijdelijk onderkomen

“Het provisorenhuis is klaar voor een nieuwe bestemming als kantoorruimte. Over enkele jaren kan men hier werken in een historisch kader”, vertelt schepen van onroerend erfgoed en ruimtelijk beleid Carl Devlies.

De paters poseren aan de ingang van het Provisorenhuis.

Maar eerst krijgen de paters er tot eind 2024 een tijdelijk onderkomen. Hun huidige woongedeelte wordt namelijk gerestaureerd. Ze verhuizen daarom voor drie jaar naar het provisorenhuis. Daarna verhuizen de paters terug naar de gerestaureerde oostvleugel en de infirmerie.

Restauratie

Na de Mariapoort en de Sint-Janspoort is het Provisorenhuis het derde poortgebouw dat toegang verleende tot de meest private gedeelten van de abdij.  Het wordt gekenmerkt door een barokke bouwstijl met laatmiddeleeuwse bouwelementen.

De restauratie ervan was een huzarenstukje. Zo werd onder meer het dak verhoogd om de mooie houten dakstructuur binnen nog zichtbaar te houden. “Het is een prachtig stukje erfgoed dat absoluut een hedendaagse invulling verdient”, besluit schepen van Restauraties Dirk Vansina.

Het project maakt deel uit van de grootscheepse stedelijke restauratiecampagne voor de historische landschappen en gebouwen op deze site. De Vlaamse overheid voorziet op haar beurt een subsidie van 25 miljoen euro voor de restauratie van de hele omgeving.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.