“Ik hoop dat ik alle corona-zorgen even kan wegspelen”

Tuur Florizoone speelt op donderdag 13 augustus een thuismatch. De Leuvenaar opent die avond de Anderhalvemetersessies in onze Abdij van Park. Samen met Didier Laloy brengt Tuur accordeonmuziek naar ons binnenplein. “We willen een moment creëren dat mensen gaan onthouden, en waar ze nog lang van kunnen nagenieten.”

Tuur Florizoone.

De 41-jarige Tuur Florizoone is niet alleen een fantastisch muzikant, die soundtracks schreef voor films als ‘Aanrijding in Moscou’. Hij speelt ook in verscheidene muziekgroepen. Zijn accordeongeluid balanceert tussen jazz, folk en wereldmuziek.

Samen met Didier Laloy zakt Tuur op donderdag 13 augustus af naar het neerhof. Het is niet zijn eerste optreden in de abdij: hij speelde al enkele keren in de Sint-Jan-de-Evangelistkerk. “Ik ben niet religieus opgevoed, maar daar spelen is echt indrukwekkend. Een accordeon klinkt waanzinnig goed in een kerk. Zeker in de Sint-Jan-de-Evangelistkerk, doordat ze zo hoog en groot is”, weet Florizoone.

“Juweeltje pas laat ontdekt”

Tuur woont nu in Brussel, maar is afkomstig uit Leuven. Toch is hij in zijn jonge jaren niet vaak in de abdij geweest. “Als jonge gast was ik met andere zaken bezig: circusschool, conservatorium, theater… De abdij is een juweeltje dat ik pas later heb ontdekt. Het is er de laatste jaren wel bijzonder mooi geworden”, stelt Tuur.

Tuur Florizoone & Didier Laloy.

Eind augustus landen ook de Anderhalvemetersessies in onze abdij. Wat we mogen verwachten? “Wees gerust: we gaan geen hardrockmuziek spelen”, lacht Tuur. “We willen samen een moment creëren dat mensen gaan onthouden, waar ze nog lang van kunnen nagenieten. Ik hoop dat ik alle corona-zorgen even kan wegspelen.”

“Muziek spreekt zonder woorden. Je kan de tijd vergeten, je gedachten laten gaan en helemaal in het moment zijn. Dat realiseren is de natuurlijke opdracht van een muzikant”, aldus Florizoone. “En deze setting helpt. Ik speelde laatst in een kasteel in Wallonië, waar je voelde: dit is geschiedenis. Mensen hebben er sleutelmomenten meegemaakt, wat het erg inspirerend maakt. Het lijkt dan alsof je voelsprieten ook meer ‘aan’ staan”, glimlacht Florizoone.

Hulde aan organisatoren

Florizoone brengt, samen met Laloy, een meeslepend totaalpakket van stijlen en emoties. “Het is voor iedereen een speciale tijd. Ik ga als muzikant niet klagen. De organisatoren, dát zijn vandaag de dag de grootste artiesten. Zij creëren de mogelijkheid om dit alles te laten plaatsvinden met respect voor de laatste corona-maatregelen. Het is erg fijn om daar een pion in te mogen zijn”, besluit Florizoone.

Wil je meer info of tickets voor de Anderhalvemetersessies? Surf naar https://uitinleuven.be/zomerprogramma/anderhalvemeter

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.