Topstukken houden tijdelijk halt in PARCUM

Nog tot 18 oktober heb je de kans om twee unieke erfgoedstukken in PARCUM te bewonderen. Het reliekschrijn van Sint-Odilia en de koorstoel van Sint-Lutgardis maken een tussenstop in het museum, voor ze naar hun nieuwe permanente locatie verhuizen.

Zaalzicht van de tentoonstelling.

Religieus erfgoed van de bovenste plank maakt een uitzonderlijke tussenstop in ons museum. De twee erfgoedstukken verlaten hun thuis in Abdij Mariënlof (Limburg) voorgoed. Het schrijn en de koorstoel werden er vaak bezocht. Niet alleen vanwege hun cultuurhistorische waarde, maar vooral om hun religieuze betekenis.

Sint-Odilia en Sint-Lutgardis

Het dertiende-eeuwse reliekschrijn van Sint-Odilia geeft op sublieme wijze het verhaal van de heilige weer. De voorstellingen zijn de oudste paneelschilderingen van de Nederlanden. In 2011 werd het erkend als Vlaams topstuk. Op de koorstoel van Sint-Lutgardis vestigen heel wat jongedames een laatste sprankeltje hoop. Vrouwen die niet of moeilijk zwanger raken, nemen tot op vandaag plaats op de stoel om Sint-Lutgardis om een gunst te smeken. Dit bijzonder, levend ritueel maakt de stoel tot een uniek stuk religieus erfgoed.

Na deze tijdelijke expo verhuizen de stukken naar hun nieuwe definitieve bewaarplaats in de Sint-Odulphuskerk in Borgloon.

De expo ‘Tot op het bot. Het verhaal van een Vlaams topstuk’ is verlengd tot 18 oktober. Je kan de topstukken bezichtigen van dinsdag tot zondag, telkens van 10 uur tot 17 uur. Reserveren is wel verplicht, dus plan je bezoek via de website van PARCUM.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.