Wielertoerist aan het woord: Sven

Fietsers rijden onder de Norbertuspoort door.

“In Toscane zou deze site overspoeld worden”

Sven Spoormakers, oud-Belgisch kampioen wielrennen bij de beloften, passeert dikwijls in de Abdij van Park. “In de abdij is er niets dat je opfokt: geen verkeer, geen lelijke lintbebouwing… Ik word oprecht blij van daar te zijn.”

Sven (40) kent de Abdij van Park al sinds zijn jeugdjaren. “Met mijn grootvader gingen we wandelen rond de vijvers en als klein manneke fietste ik er al met mijn vader. Het is er zo mooi – als deze site zich zou bevinden in Toscane, zou ze toeristen uit alle windstreken lokken. Daarom zet ik ook foto’s van de abdij op Instagram.”

Als wielrenner doorkruiste Sven de stad en het ommeland. “Ik ken bij wijze van spreken elke veldweg in een straal van 40 kilometer rond Leuven”, vertelt hij. “De abdij ligt op de weg die mij vanuit het heuvelachtige zuiden van Leuven terug naar huis brengt. Het is de laatste helling voor ik thuis ben.”

"Perfect tegenwicht"

Sven slaat de abdij nooit over. “Het is mijn eerste of mijn laatste stop. Ik haal daar enorm veel plezier uit, zelfs al rijd ik maar 5 minuten door dit prachtige decor. De abdij is het perfecte tegenwicht voor alle ergernissen op de weg. Het is er rustig en stil. Het lijkt wel alsof daar meer zuurstof is. Nu ik erover nadenk: dat is waarschijnlijk ook zo”, lacht hij.

Als journalist zoekt Sven die rust bewust op. “In de Abdij van Park is er niets dat je opfokt: geen verkeer, geen lelijke lintbebouwing… Ik word oprecht blij van daar te zijn. De laatste jaren rijd ik ook niet meer snel. Zo geniet ik meer van de omgeving en de natuur. Het mooiste zicht op de abdij heb je vanop het fietsbrugje over de spoorweg. Ja, die paters wisten hun plekjes wel te kiezen”, besluit hij.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.