Nieuwe street art-brug aan de ingang

De Geldenaaksebaan, aan de ingang van de Abdij van Park, ziet er sinds kort heel wat kleurrijker uit. Zowel de betonnen spoorwegbrug ter hoogte van Abdij van Park als de zijgevel van de Sint-Norbertusschool werden tijdens de Paasvakantie volledig beschilderd. Een mooie samenwerking van Kom op voor je wijk, vzw Straatbeeld, kunstenaarscollectief Collin van der Sluijs - Super A en de stadsdiensten.
De Abdij van Park is één van de best bewaarde abdijcomplexen in Vlaanderen. De mix van eeuwenoude gebouwen en een authentiek landschap maken het een oase van rust aan de Leuvense stadsrand. Toch rijden velen de ingang van deze parel onwetend voorbij. Om de toegang meer in de kijker te zetten, wilde de stad Leuven de betonnen brug over de Geldenaaksebaan, ter hoogte van de ingang van de abdij, restylen.
Visuele toegangspoort
“Met de toeristische ontsluiting van Abdij van Park willen we de site uitbouwen tot een volwaardige bezienswaardigheid in samenwerking met alle partners ter plaatse”, vertelt schepen van toerisme Dirk Vansina. “Het is de bedoeling een goede verbinding te creëren tussen de abdijsite, het stadscentrum en andere belangrijke bezienswaardigheden. Deze brug moet als het ware een ‘visuele toegangspoort' worden.”

Link tussen mens en natuur
Ook de buurtbewoners waren al langer vragende partij om de brug kunstig te beschilderen en zo de buurt op te fleuren. “Via ons stadsproject Kom op voor je Wijk hebben ze mee hun stempel kunnen drukken op het project", duidt schepen van sociale zaken Bieke Verlinden. "We gingen aan de slag met de brug en de zijgevel van de Sint-Norbertusschool. Met als resultaat deze prachtige muurschilderingen die de creativiteit en het positieve, kleurrijke karakter van de buurt laten zien."
De tekening op de spoorwegbrug verwijst naar Abdij van Park als beschermd natuurgebied, getuige de vele vogels die hier vertoeven. We vinden er ook een lichte hint naar de 17e eeuwse monumentale glasramen van Abdij van Park terug. De rasterstructuur op de zijkant van de brug verwijst naar de structuur van de glas-in-loodramen. Dat patroon komt ook terug aan de binnenkant van de brug.

Uil als symbool van wijsheid
Ook op de schoolmuur werd het thema vogels doorgetrokken. Daar werd gekozen voor een prachtige uil, symbool van wijsheid.
Vzw Straatbeeld bracht de werkzaamheden tijdens de voorbije maand in beeld. Bekijk de timelapse via Facebook en het filmpje hieronder via YouTube: