Imker aan het woord: Staf

Staf Kamers in zijn bijenhal.

“Een fantastische biotoop voor bijen”

Staf Kamers zette in de jaren ‘80 zijn eerste bijenkasten aan de Tiendenschuur van de abdij. Intussen staat er een mooie, moderne bijenhal met 15 tot 20 bijenkasten. Hiermee herstelt Staf een van de oorspronkelijke functies van de abdij. “De Abdij van Park is een fantastische biotoop voor bijen”, weet de stadsimker.

“Ik ben gepassioneerd door bijen en hun manier van werken”, steekt imker Staf (68) van wal. “Op een dag raakte ik daarover aan de praat met broeder Franciscus. Die vroeg me waarom ik maar 2 bijenvolkeren hield. Wel, ik had simpelweg geen plek voor meer, want we hadden maar een kleine tuin. Waarop hij me aanbood om me met de bijen te vestigen op de site van de abdij.”

Staf zette bijenkasten onder een afdakje, tegen de Tiendenschuur. Een schot in de roos, want de Abdij van Park is een fantastische biotoop voor bijen. “Ze vliegen in het voorjaar op de fruitbloesems, waarna de wilde kastanjebomen volgen. Soms hebben we al volle honingzolders in mei, dankzij de es-, slee- en meidoorns. Daarna volgen nog de wilde bloemen, de tamme kastanje en de linde.”

Van pater-imker tot stadsimker

De norbertijnen wisten lang geleden al dat bijen graag toeven in de abdij. Er was zelfs een pater-imker, die een naslagwerk bezat over bijenkweek. “Vroeger was er een bijenhal, achter het Provisorenhuis. De bijen leverden niet alleen honing voor de paters, maar ook was. Daar maakte men dan kaarsen mee”, legt Staf uit.

Sinds 2016 is er een mooie, moderne bijenhal met 15 tot 20 bijenkasten. Stadsimker Staf heeft tijdens de zomer zo’n 800.000 bijen onder zijn hoede. “De stad Leuven heeft ook speciale bomen aangeplant, die enorm veel nectar en stuifmeel produceren. Ideaal voor wanneer er geen andere drachtbronnen voorhanden zijn”, weet Staf.

Je kan de bijenkasten bezoeken op de plantenruilmarkt en op Erfgoeddag. Je kan ook een mailtje sturen naar Staf, of hem bellen op GSM: +32 486 65 33 68.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.