De abdijsite: een bron van creativiteit

Dat een namiddag Abdij van Park een garantie biedt op mooie verhalen, weten ze als geen ander bij ’t Schrijfkaffee. Karolien Joossens organiseert dan ook ‘schrijfwandelingen’ op de abdijsite. “Zelfs de koeien brachten inspiratie!”

Karolien van 't Schrijfkaffee.

De Kempense Karolien (41) leerde haar vriend kennen in Leuven. “Hij is van Kessel-Lo, en onze eerste wandeling samen was in Abdij van Park”, glimlacht ze. “De vader van mijn vriend is stadsgids - hij leidde me ook al eens rond. Deze site ademt historiek. De kloostertuin is ronduit prachtig!”

Schrijfwandeling

Met ’t Schrijfkaffee komt Karolien al eens op ‘schrijfwandeling’ op de abdijsite. “Zo ging ik op zondag 4 augustus op pad met vier aspirant-schrijvers. Allen wilden ze hun schrijfskills oefenen. Een iemand was al bezig met fantasy en geschiedenis, een ander wilde autobiografisch schrijven. De mix van verschillende persoonlijkheden maakt zo’n wandeling erg boeiend.”

Karolien neemt de deelnemers op sleeptouw rondom het abdijdomein. “Ik vertel verhalen over de omgeving, waarna ik een opdracht geef. Zo’n opdracht duurt stipt vijf minuten. Dat klinkt kort, maar op die tijd kan je een hele wereld oproepen. Door pen en papier te gebruiken, ben je ook in het moment. Dat helpt bij het fantaseren en zorgt voor meer inspiratie”, vertelt ze.

Een kalfje in de velden rondom de Abdij van Park.

Inspiratie bij de koeien

Het doel van de oefeningen is om intuïtief te schrijven. “Het zijn telkens aanzetten tot schrijfsels. De deadline doet je beter concentreren en ook voortmaken. Daarna lezen de deelnemers hun teksten voor, tenzij ze dat écht niet willen. Maar feedback geeft soms vleugels”, glimlacht Karolien.

Een schrijfwandeling duurt twee à drie uur, afhankelijk van de grootte van de groep is. “We gaan door het kerkhof, daarna langs de Hoegaardsestraat door naar de Duivelsweg. Onderweg kwamen we allerlei moois tegen. Afgelopen zondag ging het van poëtisch naar actiegericht: echt heel leuk. Iemand vond zelfs inspiratie bij de koeien van De Boerencompagnie”, lacht Karolien.

De schrijfwandelingen worden ook georganiseerd in Meensel-Kiezegem en het centrum van Leuven. Maar de Abdij van Park heeft ook bij Karolien een streepje voor. “Dit is de gedroomde setting voor een goed verhaal. De abdijsite zou perfect kunnen dienen als decor voor een roman”, besluit Karolien.

Interesse om zelf deel te nemen? Surf naar de site van 't Schrijfkaffee.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.