Reuzezonnebloemen aan de Norbertuspoort

Aan de Norbertuspoort groeien sinds kort vijf zonnebloemen. De koningin der zomerbloemen doet haar naam alle eer aan: ze stijgen tot twee meter en meer. Gelukkig maar, want dat was het doel van de Facebookwedstrijd van Abdij van Park!

De winnaars poseren bij de zonnebloemen.

Begin mei plantten we zonnebloemen op de abdijsite. Daaraan koppelden we een wedstrijd op onze Facebookpagina: iedereen mocht raden welke bloem als eerste twee meter zou bereiken. Wie gokte op de juiste bloem en ook nog eens kon inschatten wanneer die bloem de kaap van twee meter zou overschrijden, viel in de prijzen.

2 meter op 53 dagen

De bloemscheutjes kwamen van de Scouts & Gidsen van Heverlee, die de plantjes verkochten met het oog op hun zomerkamp. Op 22 mei staken onze vrienden van tuinbouwproject De Wikke de plantjes in de grond, vlakbij de Norbertuspoort. Mede dankzij een zowel vochtige als zonnige juni-maand groeiden ze als kool.

Op zondag 14 juli, de Franse nationale feestdag, groeide zonnebloem vier tot iets boven twee meter. Een straffe prestatie, want op woensdag 10 juli was de bloem niet groter dan 1m82. Het was trouwens een nek-aan-nekrace met bloem twee, die die zondag 1m97 meette. De overige drie bloemen strandden op ruime afstand.

Ik had op Wikipedia opgezocht hoeveel weken het duurt eer een zonnebloem in bloei komt.
Carolien (professor Zonnebloem)
Winnares Carolien poseert bij de zonnebloemen.

Sneller dan verwacht

Tien deelnemers zetten hun geld op bloem vier, maar niemand dacht dat het zo snel zou gaan. Uiteindelijk was het Carolien Hendriks (29) uit Lovenjoel die er het dichtst bij zat. Zij raadde dat haar bloem op 28 juli groter dan twee meter zou worden. Alle andere deelnemers gokten ergens begin augustus.

"Ik koos voor bloem nummer vier omdat vier en acht mijn geluksgetallen zijn", vertelt de gelukkige winnaar. "Wat de datum betreft: ik had op Wikipedia opgezocht hoeveel weken het duurt eer een zonnebloem in bloei komt. Blijkbaar klopte dat ook niet, want ze staan nog niet in bloei", lacht Carolien.

Bloemen en honing

Carolien werd gehuldigd als professor Zonnebloem. Ze kreeg van de vrienden van ’t Plukgeluk een prachtig boeket zomerbloemen, die duurzaam geteeld werden. Stadsimker Staf Kamers schonk haar ook een pot honing, afkomstig van de bijtjes op onze site. De vier overige laureaten kregen ook een pot heerlijke honing en kunnen misschien volgend jaar opnieuw een gokje wagen...

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.