Restauratie van muurschildering in PARCUM

Linda Van Dijck en Marie-Hélène Ghisdal aan de slag in het abtskwartier.

Op dit moment wordt een 14de eeuwse muurschildering in het museum gerestaureerd. Linda Van Dijck en Marie-Hélène Ghisdal fixeren zowel de verf als het pleister van de muur. “We herstellen de verstoringen op de wand, zodat je meer oog kan hebben voor de schildering.”

In 1974 kwamen de restanten van een muurschildering tevoorschijn in het voormalige abtskwartier. De schildering, die verborgen was achter wandbespanning, doet denken aan een stripverhaal verdeeld over verschillende horizontale banden. Enkele figuratieve elementen zijn bewaard gebleven: herders met schapen, een groep ruiters te paard, Christus, gotische lettertekens…

Een deel van de oorspronkelijke muurschildering in het abtskwartier.

Kalksteen en ijzerzandsteen

“De schildering is gemaakt op afwisselend kalksteen en ijzerzandsteen, bedekt met kalkpleister”, duidt restauratrice Linda Van Dijck. “Later werd ze overdekt met verschillende materialen zoals pleisters en kalklagen. Toen ze werd blootgelegd, heeft men ze behandeld met lijnolie en was. Die is intussen verkleurd en verdonkerd.”

Na de conservatie zullen de restauratoren de verstoringen op de muur herstellen, zodat je opnieuw meer oog kan hebben voor de schildering. Op latere invullingen brengen ze een uiterst dunne, getinte vliesbepleistering aan die lijkt op de originele pleister- en onderlaag.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.