Nieuwe laag verf voor paviljoentje in conventstuin

De Abdij van Park vormt, met de bijhorende tuinen en vijvers en het omringende landschap, een unieke enclave. Daarom doen de Vrienden van de Abdij er aan duurzaam natuurbeheer. Hun ‘Maaiweekend’ werd door het corona-virus ingekort tot één dag, maar het loonde de moeite!

De Vrienden aan het werk.

Zo’n dertigtal vrijwilligers namen op zaterdag 11 juli het natuurgebied onder handen. Daar kwamen de nodige voorzorgsmaatregelen bij te kijken. Zeger Debyser, voorzitter van de Vrienden en tevens viroloog, legt uit: “We werken altijd in open lucht, maar ditmaal gebeurde dat in kleine groepjes. Een barbecue en overnachting behoorden dit jaar niet tot de mogelijkheden, maar er was een broodjeslunch én – toepasselijk - een bubbeldrink.”

Paviljoentje gekaleid

De Vrienden zetten zich al jaar en dag in voor de abdij en haar omgeving. “We hebben zowel gewerkt in het weiland als in het zogenaamde kwelgebied. We hebben er gehooid, maar alle bloeiende planten laten staan, zodat de bijtjes kunnen blijven genieten van de natuur in het domein.”

De Vrienden kaleien het paviljoentje.

Een aantal vrijwilligers ging ook aan de slag met een van de paviljoentjes in de conventstuin. “We hebben die in 2005 nog gerestaureerd. Een van hen hebben we nu met zorg opnieuw gekaleid. We maakten het eerst proper met een hogedrukreiniger en beschilderden het met speciale kaleiverf. Het ziet er nu terug mooi wit uit – volgend jaar doen we het tweede”, aldus Debyser.

Met dank aan de groendienst

De vele vrijwilligers, waaronder gezinnen uit de buurt, maakten van de maaidag een succes. Enkele kinderen haalden ook vuilnis uit de beek. Eén van hen haalde een restant van een beeldhouwwerk uit de Molenbeek. De oorsprong ervan is onbekend. “Elk jaar komen we voor verrassingen te staan”, lacht Debyser.

Een kind vond dit stenen kopje in de Molenbeek.

“We zijn in ieder geval heel dankbaar dat er zo veel mensen zich belangeloos inzetten. We willen de groendienst trouwens ook bedanken voor het geleverde materiaal. Hun arbeiders gaan het afgemaaide hooi nu komen weghalen”, besluit Debyser.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.