Professor aan het woord: Paul

De Abdij van Park bij zonsondergang, aan de oever van de vijvers.

“De abdij staat garant voor mooie, rustgevende momenten”

Professor Paul De Grauwe (71) kent de Abdij van Park al jaar en dag. “Toen ik in Leuven kwam werken, maakte ik voor het eerst kennis met de abdijsite. Het is een belangrijke plek, zowel op vlak van religie als cultuur. Tijdens mijn loopbaan ben ik er meermaals gepasseerd, maar nu kom ik er meer dan ooit.”

Sinds enige tijd woont Paul op vijf minuten wandelen van de abdij. “Mijn vrouw en ik trekken er bijna dagelijks heen via de Hoegaardsestraat, langs het tunneltje onder de spoorweg. We wandelen dan zo rond de vijvers. Dat zijn mooie, rustgevende momenten die we samen creëren.”

Verandering van de seizoenen

“Tijdens zo’n wandeling kunnen wij erg goed praten”, vervolgt Paul. “Daarom gaan we er ook zo graag heen als vrienden op bezoek komen. Die zijn steeds onder de indruk en nemen dan tal van foto’s, zoals ik ook nog steeds doe.”

Aangezien hij er bijna dagelijks passeert, zien Paul en zijn echtgenote de verandering van de seizoenen van heel dichtbij. “We beleven die zeer intens. Neem nu de zwanen: die hebben weer vier kleine kuikentjes. Er zijn dagen waarop ze zich verstoppen, en dan gaan we op zoek”, glimlacht hij.

Blik achter de schermen

De abdij kent geen geheimen meer voor Paul. “We hebben al eens een blik achter de schermen gekregen van een gids. Echt indrukwekkend. Onlangs zijn we ook naar de tentoonstelling in PARCUM geweest. We kopen trouwens geregeld iets in de abdijwinkel. We hebben net nog een fles appelsap gekocht, en rode bietenspread”, toont hij.

Wat de abdij volgens Paul zo uniek maakt? “Het plaatje klopt: er is het evenwicht tussen de natuur, met de vijvers en vogels, en de architectuur, met de abdijgebouwen en de kerktoren. Dat heeft een enorme charme”, besluit Paul.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.